matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
anka:
Oblicz granicę ciągu:
2n
2
+6
lim
n
→
∞
=
n
3
−4n
2
+1
5 sty 18:09
Basia:
podziel licznik i mianownik przez n
3
5 sty 18:12
Piotr:
2n
2
+6
∞
lim
n
→
∞
= [
] (symbol nieoznaczony więc stosujemy tw.
2
3
−4n
2
+1
∞
−
∞
4n
∞
4
4
L'Hospitala)= lim
n
→
∞
= [
]=lim
n
→
∞
= [
]=0
3n
2
−8n
∞
−
∞
6n−8
∞
5 sty 18:50