jak rowziązać to równanie z wartością bezwzględną
kasia: bardzo bym była wdzięczna gdyby mi ktoś pomógł...

|2x+5|+|x|+8=3
√x2−2x+1
5 sty 17:58
Basia:
x2−2x+1 = (x−1)2
√x2−2x+1 = √(x−1)2 = |x−1|
|2x+5|+|x| = 3|x−1|
rozważasz cztery przedziały
1.
(−∞, −52)
w tym przedziale
2x−5<0
x<0
x−1<0
stąd
|2x+5|= −(2x+5) = −2x−5
|x|= −x
|x−1| = −(x−1) = −x+1
o masz równanie
−2x−5−x=3(−x+1)
−3x−5 = −3x+3
0=8
sprzeczność; w tym przedziale nie ma rozwiązania
2.
<−52; 0)
w tym przedziale
2x+5≥0
x<0
x−1<0
czyli
|2x+5| = 2x+5
|x|= −x
|x−1| = −(x−1)= −x+1
stąd
2x+5−x=3(−x+1)
x+5=−3x+3
4x= − 2
x = −12
−12∊<−52,0)
czyli x= −12 jest rozwiązaniem tego równania
dokończ sama
zostały Ci przedziały <0,1) i <1, +∞)
5 sty 18:11
Andrew: |2x+5|+|x|+8=3√x2−2x+1=
|2x+5|+|x|+8=3|x−1|
5 sty 18:14
Andrew: a przypadkiem pierw nie trzeba wszystko dać na jedną strone

Chociaz chyba to egal
5 sty 18:15
Basia:
zgadza się; egal czyli nie ma znaczenia
5 sty 18:21
Basia:
poza tym przegapiłam +8 po lewej
trzeba poprawić; będą zupełnie inne wyniki
5 sty 18:22