Majkaa: Pole powierzchni bocznej walca jest równe Pb, a objętość jest równa V. Oblicz tangens
kąta nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do płaszczyzny podstawy.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Odp. to tgα = Pb3/16πV2
24 sty 09:48
Bogdan:
Dzień dobry.
Mając dane: P (pole powierzchni bocznej walca) i V (objętość walca) rozwiąż układ
równań z niewiadomymi R (długość promienia podstawy walca) i H (wysokość walca).
1. πR2H = V
2. 2πRH = P
Następnie wyznaczone R i H wstaw do tgα = H / (2R)
24 sty 10:57
Majkaa: Dziękuję za podpowiedź, niestety nie wychodzi mi odpowiedni wynik
24 sty 11:32
Bogdan:
To liczymy razem.
Wyznacz H z równania 1. i podaj wynik
24 sty 11:55
Majkaa: H=V/πr2
24 sty 11:58
Majkaa: zapewne jest to źle rozwiązane

?
24 sty 12:00
Bogdan:
Dobrze, chociaż prawidłowy zapis jest taki: H = V / (πR2).
Chodzi o nawias w mianowniku, bez tego nawiasu Twój zapis oznacza H = V/π * r2.
Używaj dużej literki R, bo taka występuje w ukladzie równań.
Teraz wyznaczone H = V / (πR2) wstaw do równania 2. i następnie wyznacz z niego R.
Czekam na wynik R = ....
24 sty 12:02
Majkaa: R=2V/Pπ
24 sty 12:05
Bogdan:
Nie.
Sprawdź jeszcze raz, zwróć uwagę na π, powinno się skrócić.
Popraw i podaj wynik
24 sty 12:10
Majkaa: teraz ma wyszło 2V/R nie mam pojęcia jak być powinno
24 sty 12:14
Majkaa: P/2V
24 sty 12:16
Bogdan:
Dokończ.
Jeśli P = 2V/R to R = ....
24 sty 12:16
Majkaa: ale się motam.... a zdaje mature z matematyki hehe chyba odwrotnie 2V/P
24 sty 12:17
Bogdan:
R nie równa się P/(2V),
czekam na poprawne R
24 sty 12:18
Majkaa: jeśli to jest źle to się poddaje...
24 sty 12:19
Bogdan:
Tak, R = 2V/P.
Wstaw obliczone R do H = V / (πR2) i wyznacz H,
podaj wynik
24 sty 12:20
Majkaa: myśle że to 2V/P 3 razy z rzędu tak mi wychodzi
24 sty 12:22
Majkaa: P2/π4V
24 sty 12:25
Bogdan:
Ok, ale zapiszmy to poprawnie (już zwracałem uwagę na nawiasy)
H = P2/(4πV)
Teraz wstaw obliczone H = P2/(4πV) i R = 2V/P do tgα = H / (2R)
Wyszło?
24 sty 12:29
Majkaa: wyszło

dziękuję serdecznie
24 sty 12:33
Bogdan:
Cieszę się. Widzisz teraz, że zadanie było banalne. Do matury poćwicz przekształcanie
wzorów. Jeśli będziesz miała kłopot z jakimś zadaniem to pytaj, chętnie pomogę lub
pomoże ktoś inny na tym forum.
Pozdrawiam
24 sty 12:35
1234: pozdrawiam również √81 Ω∞≤
7 maj 11:20