oblicz pochodna
Axe: v=a−x√a2−x2
jak słabo widac to chodzi mi o a−x / a do drugiej − x do drugiej pod pierwiastkiem mianownik
5 sty 17:04
Marcin W: | | a−x | | −(a2−x2)−(a−x)(−2x) | |
( |
| )'= |
| |
| | a2−x2 | | (a2−x2)2 | |
5 sty 17:06
Axe:
o teraz lepiej
5 sty 17:07
Marcin W: acha zapomnialem o pierwiastku. Po prostu skorzystaj ze wzoru na pochodna ilorazu
5 sty 17:08
Axe: no tylko pierwiastek jeszcze..... ale w sumie to co zrobiles tez nie rozumie
5 sty 17:09
Basia:
| | | | 1 | | −1*√a2−x2− |
| *(−2x) | | | 2√a2−x2 | |
| |
v'(x) = |
| = |
| | a2−x2 | |
| −(a2−x2)+x | |
| = |
| (a2−x2)√a2−x2 | |
5 sty 17:11
Marcin W: pierwiastek potraktuj jako pochodną funkcji złożonej:
| | 1 | |
(√a2−x2)'= |
| *(−2x) |
| | 2√a2−x2 | |
5 sty 17:11
Axe: aha jeszcze a > 0
5 sty 17:28