Ciąg arytmetyczny
Ewelina: Załóżmy że ciąg (an) jest ciągem arytmetycznym .
Podaj a25 , jeśli a1 = 12 , r = −3 .
5 sty 16:52
Marcin W: a25=a1+24r
5 sty 16:53
Marcin W: a25=a1+24r
5 sty 16:53
Ewelina: To jest rozwiązanie końcowe ? (:
5 sty 16:54
Marcin W: masz dokończyć
5 sty 16:56
Ewelina: a25 = 12+24*(−3)
to tak będzie ?
5 sty 16:58
Marcin W: tylko oblicz to 12+34*(−3)= ...

? ile oblicz
5 sty 16:59
Marcin W: literówka nie 34 a 24 oczywiscie
5 sty 16:59
Ewelina: a25 = 12+34*(−3) = 90 .
5 sty 17:07
Marcin W: źle
5 sty 17:14
Marcin W: a25=12+24*(−3)
a25=−60
5 sty 17:15
Ewelina: − 90 ?
5 sty 17:15
Ewelina: To ma być 24 czy 34 ? ( ;
5 sty 17:16
5 sty 17:17
Ewelina: Dziękuje za rozwiązanie zadania
5 sty 17:18
Ewelina: Tak już wiem . Źle przeczytałam poprzedni wpis .
5 sty 17:19
maturzysta: wzor na nty wyraz ciagu jest bardzo wazny bo jest wprowadzeniem do dobrze obliczonego zadania
5 sty 17:20