problem
maturzysta: Ile jest wszystkich mozlisych nr dowodoów osobistych.
5 sty 16:41
Marcin W: starych czy nowych ?
5 sty 16:42
maturzysta: nowych
5 sty 16:43
maturzysta: 3 liery i 6cyfr niwiem co dalej
5 sty 16:43
maturzysta: 243 * 106
243 − czemu?
106 − dlaczego?
5 sty 16:45
Marcin W: no to analogicznie do poprzedniego przykladu który Ci rozwiązałem
5 sty 16:46
maturzysta: 24 litery bo 3 wybralem
i jest 10 cyfr z ktorych 6 wybralem
5 sty 16:47
maturzysta: dzieki
5 sty 16:47
Eta:
Ciekawe, czy ktoś ma taki numer dowodu: JBK
000 000 ?
5 sty 16:48
Marcin W: bo liter jest 24 w alfabecie mamy do obsadzenia 9 miejsc .
Kolejno moga stac na miejscu:
pierwszym: 24 litery
drugim: 24 litery
trzecim: 24 litery
czwartm 10 cyfr bo ktoraś z nich 0,1,2,3,4,5,...,9
piatym 10 cyfr
szóstym 10 cyfr
.
.
.
dziewiatym 10 cyfr
Po wymnozeniu 243*106
5 sty 16:48
Marcin W: Eta wiadomo numery nie są wszystkimi kombinacjami wiemy ze plec mozna odczytac z peselu wiec
jest to zadanie hipotetyczne wg mnie
5 sty 16:49
Marcin W: Sorka pomylilem nr dowodu z peselem
5 sty 16:50
Marcin W: Eta a propos ja mam taki
5 sty 16:50
maturzysta: Okay
Mam problem zz tym ostatnim zadankiem
Ile roznych wyrazow 4roliterowych majacych sens lub nie mozna utworzyc z wyrazu TATA
5 sty 16:50
maturzysta:
5 sty 16:50
Marcin W: | 4! | |
| =3!=6 wypisac sobie mozesz bo malo  |
| 4 | |
5 sty 16:51
Marcin W:
tata
ttaa
aatt
atat
taat
atta
5 sty 16:52
maturzysta: Liczby 1234567 podstawiamy losowo w ciag Ile jest ustawien w ktorych
a)liczba 6 zajmuje pierwsze miejsce
b)liczby parzyste zajmuja miejsca parzyste
c) liczby parzyste zajmuja 3poczatkowe miejsca
d)liczby 6 i 7 zajmuja miejsca 3 i 4
e)liczby 6 zajmuja miejsca skrajne
5 sty 16:54
Marcin W: podstawiamy czy ustawiamy ?
5 sty 16:57
maturzysta: podstawiany losowo w ciag
5 sty 16:58
Eta:
TATA n= 4 k
1= 2 ( A, A) k
2= 2( T, T)
n −elementowe permutacje z powtórzeniami k
1 i k
2
| | n! | | 4! | |
Pn(k1, k2)= |
| = |
| = 6
|
| | k11*k2! | | 2!*2! | |
No to teraz takie zadanie dla
maturzysty
zad2/ podobnie dla słowa " ABRAKADABRA"
ile jest takich wyrazów 11− literowych, mających sens lub nie ?
5 sty 16:59
Marcin W: Nie bardzo rozumiem stwierdzenie
podstawiamy losowo w ciag podstawiamy do czego ? raczej
ustawiamy losowo w ciąg wg mnie. Czy się czepiam ?
5 sty 17:01
maturzysta: 24 do 11nastej
5 sty 17:02
Eta:
Marcin ...... słuszna uwaga .....
ustawiamy losowo w ciąg
5 sty 17:04
maturzysta: ∑
5 sty 17:19