Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania .
Ania :): Jak rozwiązywać tego typy zadania:
Spodnie po obniżce ceny 0 30% kosztują 126zł.Ile kosztowały spodnie przed obniżką.?
5 sty 16:38
Marcin W: obnizka ceny o 30% to inaczej zostawienie 70% ceny tej która jest dotychczas.
wiec jesli cena przed obnizka to x to mamy
70%x=126
0,7x=126
x=180
5 sty 16:41
Ania ;): dzieki Marcin
5 sty 16:44
Ania ;): a w takim przypadku..?
Stół kosztował 320zł.Ile kosztuje stół po podwyżce ceny o 20%?
5 sty 16:50
Marcin W: podwyzka ceny o 20% to nowa cena to 120% starej
jesli 320− stara cena to mamy
120%320=1,2*320=384
5 sty 16:59