Dany jest wielomian ...
Patrycja: Czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze ?
POLECENIE !
Dany jest wielomian W(x) = 2x2 + 3x − 5 oraz wielomian K(x) = 3x5 − 2x2 .
Znajdź wielomian G(x) = W(x) + K(x) , oraz wielomian A(x) = W(x) x
K(x)
ROZWIĄZANIE !
W(x) = 2x2 + 3x − 5
K(x) = 3x5 − 2x2
G(x) = W(x) + K(x)
G(x) = 2x2 + 3x − 5 + 3x5 − 2x2
G(x) = 3x5 + 2x2 − 2x2 + 3x − 5
G(x) = 3x5 + 3x − 5
A(x) = W(x) * K(x)
A(x) = (2x2 + 3x − 5) * (3x5 − 2x2)
A(x) = 6x7 − 4x4 + 9x6 − 6x3 − 15x5 + 10x2
A(x) = 6x7 + 9x6 − 15x5 − 4x4 − 6x3 + 10x2
5 sty 16:28
Basia:
dobrze
5 sty 17:03
Ewelina: Dziękuje za sprawdzenie (:
5 sty 17:10