Walec i ciąg arytmetyczny
aGusia: Mam problem z tym zadaniem:
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długość boków AB i BC oraz przekątnej AC są
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz Objętość walca, rozpatrując 2
przypadki)
5 sty 16:13
Marcin W:

1)
AB=a
BC=a+4
AC=a+8
a
2+(a+4)
2=(a+8)
2
rozwiaz powyzej dwa przypadki to raz za promien przyjmij polowe boku AB a innym razem polowe
boku BC z odpowiednimi dlugosciami
5 sty 16:21
aGusia: Dzięki wielkie wyszło

A możesz mi tylko powiedzieć skąd wziąłeś to równanie:
a
2+(a+4)
2=(a+8)
2
5 sty 16:36
Marcin W: twierdzenie Pitagorasa w Δ abc
5 sty 16:37
aGusia: A juz wiem

Bardzo ci dziękuję

To zadanie było proste


Ale ja durna
5 sty 16:45