matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dziedzina funkcji
Mateuszek:
wyznacz dziedzine funkcji f(x)=x
2
+x+1 −−−−−−−−−− 1−x
2
5 sty 13:56
człowiek:
licznik = R mianownik 1−x
2
≠0 (1−x)(1+x)≠0 x
1
=1 x
2
=−1 x∊R\{−1,1}
5 sty 14:05