matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprowadź do najprostrzej postaci
xyz:
sprowadź do najprostszej postaci: a
3
−3a+2
5 sty 12:07
Bizon:
a
3
−4a+a+2=0 a(a
2
−4)+a+2=0 a(a+2)(a−2)+a+2=0 (a+2)[a(a−2)+1]=0 (a+2)(a
2
−2a+1)=0 (a+2)(a−1)
2
=0
5 sty 13:09