matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
dawid55:
Znajdź sinus kąta ostrego, jaki tworzy s osią OY prosta o równaniu y=2x
5 sty 11:34
Zenek:
sin
2
α
y=2x⇔y=(tgα)x ;tgα=2⇔
=4 ;sinα=2
√
5
*
1
5
1−sin
2
α
5 sty 11:51
Eta:
y −−− rzędna punktu A => y= 2 x −−− odcięta punktu A => x= 1 r −−− promień wodzący punktu A r
2
= x
2
+y
2
= 1+4= 5 r=
√
5
dla kąta ostrego α
y
2
2
√
5
sinα=
=
=
r
√
5
5
5 sty 15:24