kwiatuszek: Punkty A(2,7) B(8,15) są przeciwległymi wierzchołkami rombu o polu równym 25. Wyznacz
współrzędne pozostałych wierzchołków
24 sty 00:33
nocek:
P= (1/2)*d1*d2 d1= IABI d2=ICDI
IABI = √(8-2)2 + (15- 7)2 = 10
długość przekatnej ICDI =d2 obliczmy :
(1/2)*10*d2 = 25 to d2 = 5
Policzmy środek S przecięcia sie przekatnych
xs=(xA +xB)/2 ys=(yA +yB)/2
xs= 5 ys= 11 czyli S(5,11)
Punkty D I C to ponkty wspólne prostej DC z okręgiem
o środku S i promieniu r= (1/2) d2
czyli (**) (x -5)2 + (y-11)2 = 25/4
prosta DC jest prostopadła do prostej AB i przechodi przez S
równanie pr DC: y - yS = -1/a *( x -xS)
gdzie a --- współczynnik kierunkowy prostej AB
więc a dla prostej AB wyliczamy ze wzoru
yB - yA
a = ------------- = 4/3 bo xB≠xA
xB - xA
więc -1/a = - 3/4
podstawiając do równania prostej CD otrzymamy:
y- 11= -(34)*(x -5) po przekształceniu tego równania
otrzymamy ( ***) y= (-3/4)*x +59/4
rozwiąż układ równań (**) i (***)
otrzymasz współrzedne punktów C i D
powinno Ci wyjść C(3 ;12,5) D( 7; 9,5)
Wszystko się zgadza! sprawdzone!
24 sty 02:00
kwiatuszek: dzięki wielkie bo ja w obliczeniach się pogubiłam
28 sty 00:02