kto wie jak to obliczyc
sylwia: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym
krawędź podstawy ma długość 2, a krawędź boczna długość 6.
5 sty 11:09
stanislaw:
najpierw obliczmy wysokość ostrosłupa z tw Pitagorasa
H
2 + (
12d
2) = 6
2
H
2 +
√22 = 6
2
H
2 = 36 − 2
H
2 = 34
H =
√34
następnie musimy obliczyć wysokosc sciany bocznej potrzebnej do obliczenia pola powierzchni
z tw Pitagorasa
H
2 + (
12a
2) = h
2
√342 + 1
2 = h
2
34 +1 = h
2
h =
√35
| | 4√34 | |
V = 13 *a2 * H = 13 * 22 * √34 = 13*4* √34 = |
| |
| | 3 | |
Pc = a
2 + 4*
12*a * h = 2
2 + 2*2*
√35 = 4 + 4
√35
5 sty 13:18