matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
OBLICZ
andzia:
I2x−1I=4
5 sty 09:46
Zabcia:
I2x−1I=4 2x−1=4 ⋁ 2x−1=−4 2x=4+1 ⋁ 2x=−4+1 2x=5/:2 ⋁ 2x=−3/:2
5
3
x=
⋁ x=−
2
2
x= 2,5 ⋁ x= −1,5
5 sty 10:52