wytłumaczcie
AgA:]: Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania x2 +10x − 24 = 0 i x 1< x2 . Oblicz 2x1 +
x2 .
4 sty 23:34
Eta:
policz deltę i pierwiastki tego równania
mniejszy z nich oznacz przez x1
i oblicz wartość tego wyrażenia
4 sty 23:39
AgA:]: obliczyłam Δ ale wyszło mi ze sie = 124 i nie wiem jak dalej
4 sty 23:40
AgA:]:
4 sty 23:46
Eta:
Echhhh

... jak Ty liczysz tą deltę ?
Δ= 100 +96= 196
√Δ= 14
x
1= −12 x
2= 1
dokończ ......
4 sty 23:48
AgA:]: zapomniałam pomnożyc przez 4

wyszło mi −24?
4 sty 23:53
Eta:
2*(−12)+2 =......... =
−22 ( a może teraz inaczej liczycie z chwilą wejścia do Unii
4 sty 23:56
AgA:]: 
nie po prostu jestem kiebska z majmy a skad sie wzieło+2?
5 sty 00:00
Eta:
sorry źle spojrzałam
x1= −12 x2= 1
2x1 +x2 = 2*(−12) +1 = −23
5 sty 00:04
AgA:]: to i tak źle bo w kluczu odpowiedzi jest −22
5 sty 00:05
Eta:
No jasne, jak słońce
| | −10−143 | | −24 | |
x1= |
| = |
| = −12
|
| | 2 | | 2 | |
zatem: 2*(−12)
+2= −24+2=
−22
teraz gra i buczy ....... ( oczy już mi wysiadają i stąd to zamieszanie
5 sty 00:10
AgA:]: no spoko rozumiem też tak miewam

teraz juz rozumiem
5 sty 00:17
Eta:
5 sty 00:18
AgA:]: eh i tak jestem ciemna z matmy:(
5 sty 00:20