jaaaaa: Witam


Granica ciagu


witam wszystkich mam prosbe czy moze ktos mi powiedziec czy dobrze zrobiłam te
przykłady

1)lim
n→∞ (1/2n +2)
2n
--------------
(1/2n-1)
To wszystko musi byc w jednym wielkim nawiasie i do potegi 2n

aaa i wyszło mi tutaj w tym przykładzie e
4
2)lim
n→∞ (2n+10)
1/2n+3
--------------
(2n+2)
to tez musi byc w jednym nawiasie i do potegi jednej drugiej n +3 tylko nie iwedziłąm jak
to lepiej napisac
i w tym przykładzie wyszło mi e
2
jesli moge prosic to prosze napisac prawidłowe rozwiazanie bede z góry ogromnie
wdzieczna



Dziekuje


23 sty 22:52
Bogdan:
Czy w liczniku jest 1/(2n + 2) czy (1/2)n + 2 czy 1/(2n) + 2 ?
Podobne pytania odnoszą się do mianownika.
Stosuj nawiasy
23 sty 22:59
Bogdan:
1) limn→∞ ( (1/(2n) + 2) / (1/(2n) - 1) )2n
Czy tak?
23 sty 23:05
jaaaaa: napisze słownie jak jest dobrze

jest jedna druga n plus 2 do potegi dwa 2
23 sty 23:11
jaaaaa: i w mianowniku jest (1/2)n-1
23 sty 23:13
Bogdan:
czyli
(1/2)n + 2
limn→∞ ( ----------------- )n
(1/2)n - 1
23 sty 23:19
jaaaaa: tak tak tak tylko do potegi 2n a nie samego n
23 sty 23:24
Bogdan:
Chyba raczej tak:
((1/2)n + 2)2
limn→∞ ( --------------------- )n
(1/2)n - 1
23 sty 23:25
Bogdan:
Aha
(1/2)n + 2
limn→∞ ( ----------------- )2n
(1/2)n - 1
23 sty 23:26
jaaaaa: tak
23 sty 23:40
Bogdan:
(1/2)n + 2
limn→∞ ( ----------------- )2n =
(1/2)n - 1
n + 4
limn→∞ ( ------------------ )2n =
n - 2
n - 2 + 6
= limn→∞ ( ------------------ )2n =
n - 2
6
= limn→∞ ( 1 + ------- )2n =
n - 2
1
= limn→∞ ( 1 + -------------- )2n =
(n - 2)/6
1
= limn→∞ [( 1 + -------------- )(n-2)/6 ] 12n/(n-2) =
(n - 2)/6
= limn→∞e12n/(n-2) = e12
Uff, trudno się pisze takie teksty, proszę sprawdzić obliczenia
23 sty 23:45
jaaaaa: a mam jeszcze jedna mała prosbe czy moge prosic o pomoc w rozwiazaniu tego przykładu, bo
nie wiem jak go zrobic

:(
lim
n→∞ √5n2 +6n -15 - n
√5
23 sty 23:46
Bogdan:
Najpierw sprawdzimy drugą granicę
23 sty 23:48
jaaaaa: ok
23 sty 23:50
Bogdan:
Zgadza się, wychodzi e2
23 sty 23:51
Bogdan:
Wykonaj takie działanie, potem zredukuj wyrazy podobne, wyłącz najwyższe potęgi
w liczniku i w mianowniku przed nawias i oblicz granicę. Podaj wynik
( √5n2 + 6n - 15 + n√5 )
( √5n2 + 6n - 15 - n√5 ) * ---------------------------------------------
( √5n2 + 6n - 15 + n√5 )
23 sty 23:57
Bogdan:
I co wyszło?
24 sty 00:07
jaaaaa: nie wychodzi mi to kompletnie

:(:(:( zaraz sie załame:(:(
24 sty 00:19
Bogdan:
Sokojnie.
Po wykonaniu działania z zastosowaniem wzoru skróconego mnożenia otzymujemy:
5n2 + 6n - 15 - 5n2
----------------------------------------- 6/n → 0, 15/n2 → 0
√n2 (5 + 6/n -15/n2) + n√5
n(6 - 15/n)
a więc limn→∞ ------------------- 15/n → 0
n√5 + n√5
6n 3
limn→∞ --------- = ------ można ewntualnie usunąć niewymierność z mianownika
2n√5 √5
24 sty 00:31
Adam: (
√5n2+6n-15-n
√5)=(
√5n2+6n-15)
2-(n
√5)
2
------------------------------------
√5n2+6n-15+n
√5
wykonaj powyższe przekształcenie i zredukuj wyrazy i bedzie dobrze
24 sty 00:35
24 sty 00:36
Bogdan:
Dobranoc
24 sty 00:38
jaaaaa: Dobranoc

24 sty 00:43