dwa zadanka
Iza: 1)
Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2 + y2 + 12x − 2y − 3 = 0
2)
W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 20cm i 8cm, a sinus kata ostrego jest równy
45. Oblicz pole tego trapezu.
4 sty 22:46
major37: ten sinus to 4/5 ?
4 sty 23:15
Iza: tak
4 sty 23:17
Jack:
1)
x2+12y+36 −36 +y2−2y+1−1−3=0
(x2+12y+36) −36 +(y2−2y+1)−1−3=0
(x+6)2+(y−1)2=40
(x+6)2+(y−1)2=(2√10)2
środek S(−6,1), promień r=2√10
4 sty 23:21
Gustlik: Jack, jeden na milion załapie, dlaczego tam dodałeś i odjałeś 36, a potem dodałes i odjąłeś 1.
Ta metoda na wzory skróconego mnożenia to najbardziej pokręcona metoda przekształcania
równania okręgu. Ja ją znam i Ty ją znasz, ale wiele osób się z nia męczy, bo nie wiedzą, o co
chodzi.
Można prościej − są na to wzory:
x
2 + y
2 + 12x − 2y − 3 = 0
r=
√a2+b2−C=
√(−6)2+12−(−3)=
√36+1+3=
√40=2
√10
Wyprowadzenie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
5 sty 00:04
Eta:
Witaj
Gustlik 
Wiedziałam,że jak tylko się pojawisz, to
Jackowi "puścisz" ten komentarz
5 sty 00:07
Gustlik: Eta, mi nie chodzi o to, zeby "dokopać" Jackowi, ale o to, zeby pokazać prostszą i niestety
bardzo rzadko stosowaną metodę pzrekształcania równania okręgu, bo uwierz mi, wiele osób nie
za bardzo kuma to zwijanie wzorami skróconego mnożenia, a nawet jak kumają, to muszą się
trochę nakombinować, A na sprawdzianie i maturze czas nie stoi w miejscu. A "moją" metodą −
trzy linijki i trzy minuty i bez wymyślania liczby, którą trzeba dodać, a potem odjać, no może
mniej wprawny uczeń zrobi w 5 minut. Pozdrawiam.
5 sty 00:19
Jack:
a co ja zrobię, że nie lubię wzorów...

Poza tym nie chce mi się ich pamiętać, ewentualnie
odszukiwać itd itd... Mam pod ręką metodę niezawodną (praktycznie) i z niej korzystam − i
polecam każdemu unikać wzorków (wówczas, gdy korzystanie z nich nie jest konieczne!)
5 sty 00:27
Gustlik: Ale musisz pamiętać wzory skróc onego mnożenia. Metoda może niezawodna, ale kombinacyjna. Z
mojego doświadczenia wiem, że uczniowie wolą "moją" metodę przeliczania wzorami, bo uczę ich
tego sposobu i chwalą sobie, ze szybszy od szkolnego. Pozdrawiam
5 sty 00:35
Jack:
kto powtarza tę bajkę, Eto? Nie masz chyba na myśli mnie... Rzadko kiedy wchodzę w
dyskusje na ten temat, ponieważ nie mają one większego sensu − są różne metody (jak sama
zaznaczyłaś) i uznaję zasadę "jak co komu pasuje..."
5 sty 00:37
Gustlik: Mnie też tak uczono i stąd właśnie wyprowadziłem wzory na przeliczanie współczynników równania
okręgu. A to, że geometria analityczna jest okrojona (i nie tylko geometria) to wiem, Widzę,
jakiego bajzlu narobili z programem, doszło do tego, że nieraz prostsze rzeczy robi się na
rozszerzeniu (np.wektory), a trudniejsze na podstawach, bo niektóre proste metody dali na
rozszerzenie i na podstawach trzeba te metody omijać, a potem robi sie zadania sposobem
"dookoła świata". Ten program, co jest teraz, jest MAKABRYCZNY I MASAKRYCZNY zarazem i nie
wiem, co za oszołom to zatwierdził, bo jego miejsce jest w koszu na śmieci. Pozdrawiam
5 sty 00:40
Eta:
No
Jack , żle mnie zrozumiałeś

Wkoło tę samą "bajkę" ...... oczywiście powtarza nasz
Gustlik
5 sty 00:40
Jack:
przepraszam,
Eto. Spokojnej nocy obojgu Wam życzę. Dobranoc!
5 sty 00:42
Gustlik: Powtarzam, bo chcę pokazać prostsze metody, żeby więcej osob zdało tę maturę z matematyki.
Pozdrawiam
5 sty 00:43
Eta:
Miłego wypoczynku , dobranoc
Jack
5 sty 00:43
Gustlik: Również miłego wypoczynku życzę. Dobranoc Eta i Jack
5 sty 00:57