matematykaszkolna.pl
dwa zadanka Iza: 1) Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2 + y2 + 12x − 2y − 3 = 0 2) W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 20cm i 8cm, a sinus kata ostrego jest równy 45. Oblicz pole tego trapezu.
4 sty 22:46
major37: ten sinus to 4/5 ?
4 sty 23:15
Iza: tak
4 sty 23:17
Jack: 1) x2+12y+36 −36 +y2−2y+1−1−3=0 (x2+12y+36) −36 +(y2−2y+1)−1−3=0 (x+6)2+(y−1)2=40 (x+6)2+(y−1)2=(210)2 środek S(−6,1), promień r=210
4 sty 23:21
Gustlik: Jack, jeden na milion załapie, dlaczego tam dodałeś i odjałeś 36, a potem dodałes i odjąłeś 1. Ta metoda na wzory skróconego mnożenia to najbardziej pokręcona metoda przekształcania równania okręgu. Ja ją znam i Ty ją znasz, ale wiele osób się z nia męczy, bo nie wiedzą, o co chodzi. Można prościej − są na to wzory: x2 + y2 + 12x − 2y − 3 = 0
 A 12 
a=−

=−

=−6
 2 2 
 B −2 
b=−

=−

=1
 2 2 
r=a2+b2−C=(−6)2+12−(−3)=36+1+3=40=210 Wyprowadzenie tutaj: https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
5 sty 00:04
Eta: Witaj Gustlik emotka Wiedziałam,że jak tylko się pojawisz, to Jackowi "puścisz" ten komentarz
5 sty 00:07
Gustlik: Eta, mi nie chodzi o to, zeby "dokopać" Jackowi, ale o to, zeby pokazać prostszą i niestety bardzo rzadko stosowaną metodę pzrekształcania równania okręgu, bo uwierz mi, wiele osób nie za bardzo kuma to zwijanie wzorami skróconego mnożenia, a nawet jak kumają, to muszą się trochę nakombinować, A na sprawdzianie i maturze czas nie stoi w miejscu. A "moją" metodą − trzy linijki i trzy minuty i bez wymyślania liczby, którą trzeba dodać, a potem odjać, no może mniej wprawny uczeń zrobi w 5 minut. Pozdrawiam.
5 sty 00:19
Jack: a co ja zrobię, że nie lubię wzorów... emotka Poza tym nie chce mi się ich pamiętać, ewentualnie odszukiwać itd itd... Mam pod ręką metodę niezawodną (praktycznie) i z niej korzystam − i polecam każdemu unikać wzorków (wówczas, gdy korzystanie z nich nie jest konieczne!)
5 sty 00:27
Gustlik: Ale musisz pamiętać wzory skróc onego mnożenia. Metoda może niezawodna, ale kombinacyjna. Z mojego doświadczenia wiem, że uczniowie wolą "moją" metodę przeliczania wzorami, bo uczę ich tego sposobu i chwalą sobie, ze szybszy od szkolnego. Pozdrawiam emotka
5 sty 00:35
Jack: kto powtarza tę bajkę, Eto? Nie masz chyba na myśli mnie... Rzadko kiedy wchodzę w dyskusje na ten temat, ponieważ nie mają one większego sensu − są różne metody (jak sama zaznaczyłaś) i uznaję zasadę "jak co komu pasuje..."
5 sty 00:37
Gustlik: Mnie też tak uczono i stąd właśnie wyprowadziłem wzory na przeliczanie współczynników równania okręgu. A to, że geometria analityczna jest okrojona (i nie tylko geometria) to wiem, Widzę, jakiego bajzlu narobili z programem, doszło do tego, że nieraz prostsze rzeczy robi się na rozszerzeniu (np.wektory), a trudniejsze na podstawach, bo niektóre proste metody dali na rozszerzenie i na podstawach trzeba te metody omijać, a potem robi sie zadania sposobem "dookoła świata". Ten program, co jest teraz, jest MAKABRYCZNY I MASAKRYCZNY zarazem i nie wiem, co za oszołom to zatwierdził, bo jego miejsce jest w koszu na śmieci. Pozdrawiam emotka
5 sty 00:40
Eta: No Jack , żle mnie zrozumiałeś emotka Wkoło tę samą "bajkę" ...... oczywiście powtarza nasz Gustlik emotka
5 sty 00:40
Jack: przepraszam, Eto. Spokojnej nocy obojgu Wam życzę. Dobranoc! emotka
5 sty 00:42
Gustlik: Powtarzam, bo chcę pokazać prostsze metody, żeby więcej osob zdało tę maturę z matematyki. Pozdrawiam emotka
5 sty 00:43
Eta: Miłego wypoczynku , dobranoc Jack emotka
5 sty 00:43
Gustlik: Również miłego wypoczynku życzę. Dobranoc Eta i Jack emotka
5 sty 00:57