funkcje liniowe
vici: Proszę o pomoc!
1. Wyznacz wszystkie wartości m, dla których funkcja liniowa o równaniu y=(2m+4)x−7 jest:
a) stała
b) rosnąca
c) malejąca
2. Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej o równaniu y=−3x+1,
przechodzącej przez punkt A=(5,5)
4 sty 22:42
bart: 1) a) 2m+4=0
b) 2m+4>0
c) 2m+4<0
2) nie che mi sie
4 sty 22:45
vici: dziękuję
4 sty 22:49
bart: 2) rownolegla
5=−3 * 5 + b
| | 1 | |
prostopadla 5= |
| * 5 + b |
| | 3 | |
4 sty 22:50
bart: czyli rownolegla to y=−3x−10
| | 1 | | 1 | |
a prostopadla to y= |
| x+3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
4 sty 22:52
vici: dzięki
4 sty 22:58