Prawdopodobieństwo
Kalor:

Wybieramy trzy karty z tali 24 kart skladajacej sie ze wszystkich figur oraz dziesiątek i
dziewiątek.Jakie jest prawdopodobieństwo że wsród tych kart jest conajmniej jeden as.
Narysowałem sobie jedną gałąź w której to prawdopodobieństwo nie zachodzi. Wyszło po
| | 855 | | 855 | |
wymnożeniu |
| . Chciałem zdarzenie pewne czyli 1 odjąć od |
| . Ale wynik |
| | 853 | | 853 | |
wyszedł zły gdzie jest błąd?
4 sty 22:12
bart: A'− nie bedzie asa
| 20*19*18 | | 6840 | |
| = |
| |
| 24*23*22 | | 12144 | |
A−bedzie conajmniej jeden as
4 sty 22:31
Kalor: up
4 sty 22:31
Kalor: robiłem tak i nie wyszło a u ciebie wyszło dobrze ?
4 sty 22:32
bart: tak
4 sty 22:33
Eta:
Ja rozwiązuję bez "drzewek"( bo jest zima i nie mają liści
| | | | 24! | |
|Ω|= | = |
| = ..... = 2024
|
| | | 31*21! | |
A
' −−− wybrano 3 karty bez asa
| | | | | | 20! | |
|A'|= | * | = |
| *1= .......= 1140
|
| | | | 3!*17! | |
| | 1140 | | 884 | | 221 | |
P(A) = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 2024 | | 1140 | | 285 | |
4 sty 22:33
Kalor: | | 221 | |
wynik powinien być |
| |
| | 506 | |
4 sty 22:34
Kalor: Eta ale ja nie ogarniam tego bez drzewek nie uczymy się w ten sposób pytam się co źle zrobiłem
w tym drzewku bez liści
4 sty 22:35
bart:
4 sty 22:36
bart: Kalor

podziel moje przez 24 i otrzymasz wynik
4 sty 22:37
Kalor: Eta skoro nie chce ci się robić z drzewka to zrób to zadanie twoim sposobem ale tym razem bez
A' to może w koncu się tego naucze
4 sty 22:37
Eta:
I tak będzie, jak poprawisz mojego chochlika
| | 1140 | | 884 | | 221 | |
P(A) = 1− |
| = |
| = |
|
|
| | 2024 | | 2024 | | 506 | |
teraz gra?
4 sty 22:38
Kalor: No bartek rzeczywiście kurde ja się biore za prawdopodobieńśtwo a jeszce liczyć nie umie, ale
prośba do eety dalej aktualna
4 sty 22:39
Kalor: Gra Eta ale looknij jeszcze 3 lijnijki wyżej
4 sty 22:40
bart: ale wlasnie ciamajdy robia bez A' w takich zadaniach.. nie badz nia i nie karz nam byc
4 sty 22:40
Eta:
Dzięki
bart za śliczne "drzewko" z
listkami i
owocami
4 sty 22:40
bart: no to bedziesz mial 7 przypadkow

−wylosujesz 3 asy
−wylosujesz za 1. i 2. razem
−−||− za 2. i 3. razem
− −||− za 1. i 3. razem
− −wylosujesz 1 asa za 1. razem
− −||− za 2. razem
− −||− za 1 razem

komu sie chce to dodawac?
4 sty 22:43
bart: nie, nie

to wszzystko liscie sa, tylko niektore juz stare
4 sty 22:43
Eta:
4 sty 22:45
4 sty 22:46
Eta:
W zadaniach o treści "co najmniej" −−−−− wprowadzamy zdarzenie przeciwne
bo
mniej obliczeń
4 sty 22:46
Kalor: Ok macie racje i jeżeli jesszcze jesteście obecni czy gdyby w poleceniu było Wśród tych kart
jest jedna figura to robilibyście z A' czy A ?
4 sty 22:46
bart: 16/24 + 16/23 + 16/22
4 sty 22:48
Kalor: dzięki Eta zapamiętam
4 sty 22:48
bart: czyli z A

ale A' tez meczace nie jest
4 sty 22:49
Kalor: czemu to dodałeś ?
4 sty 22:49
Kalor: aha już wiem
4 sty 22:50
Kalor: właśnie kurcze trzeba szybko załapać o co chodzi a to nie takie proste
4 sty 22:50
Kalor: Eta jedno pytanie do tego twojego rozwiązania bez drzewek bo zima i nie ma liści czemu tam jest
4 sty 22:53
bart: czemu to dodalem?

bo sie pomyslilem

pomnozyc trzeba
4 sty 22:53
Kalor: aha już wiem o ludzie po co ja to pisze tak szyko ale mam prośbę możecie Bart albo Eta zadać mi
podobne zadanie i spróbuje je zrobić bez drzewek?
4 sty 22:54
bart: tzn ze wybieramy z 4 kart czyli asow, ale nie uda nam sie zadnej wylosowac
4 sty 22:54
Kalor: nie bart dobrze zrobiłeś dodać drzeba
4 sty 22:54
bart: pomnozyc.. bo zauwaz ze jak dodasz to wynik wychodzi wiekszy od 1
4 sty 22:55
Kalor: aha faktycznie trzeba pomnożyć kurde i znowu sobie coś złego wmówiłem i co teraz ?
4 sty 22:56
bart: dodawac wlasnie bys musial gdybys robil to zadanie z asami ale bez A
4 sty 22:58
bart: ... bez A'
4 sty 22:58
Kalor: troche minie zanim to załapie, w takim razie zadasz mi jakieś podobne zadanie ?
4 sty 23:00
bart: wpisz w wyszukiwarce "oblicz prawdopodobobienstwo.. " i do polnosy masz co robic
4 sty 23:00
Kalor: ok znajde jakieś jedno zadanie i mi sprawdzisz jak nie dziś to jutro ok

?
4 sty 23:01
Eta:
zad 1/ Rzucamy trzy razy symetryczną monetą
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że orzeł wypadnie co najmniej raz.
Do dzieła
Kalor ...... powodzenia ( bez "drzewka" )
4 sty 23:14
Eta:
Kalor ...... ja czekam na rozwiązanie
4 sty 23:27
Gustlik: Kalor − proponuję zapoznać się z kombinatoryką:
https://matematykaszkolna.pl/strona/i20.html i zapoznać się z tematami zaznaczone na
brązowo, mimo iż to materiał rozszerzony, bo kombinatoryka wbrew pozorom jest często
PROSTSZA niż drzewka. Poza tym wzory kombinatoryczne są na karcie wzorów, więc masz do nich
dostęp. Drzewka są dobre do doświadczeń dwuetapowych typu: najpierw losowanie urny wg jakiejś
tam reguły, a potem losowanie kulek z urny, a nie do losowania trzech kart z talii. Nie ma
sensu takiego doświadczenia dzielić na trzy etapy. Poza tym − MATEMATYKA TO NIE BIOLOGIA i
żadnych krzaczysk nie rysujmy tam, gdzie nie są one potrzebne. Pozdrawiam
5 sty 00:50