Dorota: Dany jest trójkąt prostokątny ABC,w którym BC=30;AC=40;AB=50. Punkt W jest środkiem
okręgu wpisanego w ten trójkąt. Okrąg wpisany w trójkąt ABC jest styczny do boku AB w
punkcie M . Oblicz długość odcinka CM .
23 sty 21:45
Bogdan:
Oblicz najpierw długość promienia okręgu o środku W
23 sty 22:24
Bogdan:
Czy obliczyłaś długość tego promienia, jeśli tak, to podaj wynik
23 sty 22:35
Dorota: promień=10
24 sty 14:13
Dorota: Bogdan promień =10
24 sty 14:16
Bogdan:
Tak
24 sty 14:27
Bogdan:
Przyjmijmy, że okrąg jest styczny do boku BC w punkcie D oraz do boku AC w punkcie E.
Łatwo wykazać, że trójkąty BDW i BMW są przystające, to znaczy, że |DB| = |BM| = 20.
Widzimy trójkąt CBM, w którym |BC| = 30, |BM| = 20, cosB = 3/5.
Z wzoru kosinusów w tym trójkącie oblicz |CM|
24 sty 14:37
Dorota: Bogdan dziękuję już poradziłam sobie odcinek jest równy pierw z 580
24 sty 15:01
Bogdan:
Coś za długi ten odcinek
24 sty 17:56
Bogdan:
Aha - √580
nie doczytalem pierwiastek z 580, to jest dobry wynik
24 sty 17:57