4 sty 21:35
Godzio:
| x2 − 4 | | (x − 2)(x + 2) | | x + 2 | |
| = |
| = |
| |
| x3 − 8 | | (x − 2)(x2 + 2x + 4) | | x2 + 2x + 4 | |
4 sty 21:42
tomq: x=2 mamy wyrażenie nieoznaczone
| | (x−2)(x+2) | | (x+2) | | 4 | | 4 | |
więc liczymy |
| = |
| = |
| = |
| =1/7.. |
| | (x−2)(x2+2x+4) | | x2+2x+4 | | 16+8+4 | | 28 | |
ale nie mam pewności
4 sty 21:44
Godzio:
x2 + 2x + 4 dla x = 2 ⇒ 4 + 4 + 4 = 3 * 4 = 12
4 sty 21:46
tomq: oj tak

pomyślałem sobie o czwórce..
4 sty 21:47
granica: dzięki Godzio wychodzi dobrze
a jak policzyć
4 sty 21:48
Godzio:
z hospitala ?
x → 0
4 sty 21:51
Grześ: rozpisz tg 3x, wyłącz cos 3x przed ułamek


Potem rozszerz ułamek o 3/2
4 sty 21:52
Grześ: albo mozna bez szpitala, ja napiszę

4 sty 22:01
Grześ: | tg3x | | | | 1 | | sin3x | | 1 | | sin3x*3/2 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 2x | | 2x | | cos3x | | 2x | | cos3x | | 3x | |
| | 1 | | sin3x*3/2 | | 3 | | 3 | |
=lim x→0 |
| * |
| = |
| = |
| |
| | cos3x | | 3x | | 2*cos3x | | 2 | |
4 sty 22:03
granica: nie czaje tego, czy ktoś mógł by mi to wytłumaczyć jak dziecku.
tu mam następny przykład i też nie wiem od czego się zabrać
6 sty 11:08
granica: na coś wpadłem, tylko nie wiem czy dobrze:
| | sin 4x | | sin 4x | | 4x | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| * |
| = |
| | sin 5x | | 4x | | | |
| | 4x | | sin 4x | |
sin * |
| = |
| |
| | 5x * sin | | sin 5x | |
6 sty 11:44
Grześ: prawie dobrze, tylko po co na końcu zostawiłes same sinusy

One sie upraszczają i zostaje Ci
6 sty 12:38
granica: w odpowiedziach jest tylko 4/5 bez x
6 sty 12:45
Grześ: | | 4x | |
a czy ja podałem odpowiedź  Jak myślisz, co możesz zrobić jeszcze z |
| |
| | 5x | |
6 sty 12:49
granica: x→0,
6 sty 12:52
granica : nie mam pojęcia
6 sty 13:26
Godzio:
Rozpisałeś to wszystko dobrze, i teraz pytanie:
6 sty 13:36
Trivial: Tak w ogóle, to jest również twierdzenie mówiące o tym, że dla f(x)→0, tg[f(x)]/f(x)→1.
6 sty 13:38
granica : | | sinx | |
przed chwilą znalazłem lim x→0 |
| = 1 |
| | x | |
| | tg 3x | |
a z tym przykładem wyżej lim x→0 |
| to nie całkiem rozumie tg można zamienić na |
| | 2x | |
sin/cos a jak było by ctg, sin albo cos
6 sty 13:42
Grześ: skorzystaj z powyższego zapisu Traviala. Po prostu rozszerz ułamek przez 3/2
Powinneś dać radę
6 sty 14:47
granica : | | sin 4x | | | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| | sin 5x | | | |
i teraz jest ok
6 sty 15:13
granica: to z tg zostawiam na razie
proszę o spr
| | x4 − 3x2 | |
lim x→0 |
| = |
| | x5 − x3 − 2x2 | |
| | x2 (x2 − 3) | |
lim x→0 |
| = |
| | x2 (x3 − x − 2) | |
| | 1 (3) | |
lim x→0 |
| = 32 |
| | 1 ( 2) | |
6 sty 16:17
Godzio:
ok
6 sty 16:17
granica: potrzebuje jeszcze waszej pomocy
2) lim x→
∞ √x2 + 1 − x
| | sin(x + h)−sin x | |
3) lim h→0 |
| |
| | h | |
| | cos (x+h) − cos x | |
6) lim h→0 |
| |
| | h | |
6 sty 17:43
6 sty 17:59
Grześ: 1) Tą granice możesz zrobic na dwa sposoby. Albo skorzystac z twierdzenia de'Hospital albo
rozszerzając ułamek przez (1+√x+1)
6 sty 18:03
Grześ: 2) W tej granicy skorzystaj ze wzoru:
gdzie u ciebie: a=
√x2+1 b=x
6 sty 18:04
Grześ: 3) Równiez skorzystać z twierdzenia de'Hospital lub możnaby coś spróbować z rozpisaniem
sin(x+h), ale nie wiem czy to cos pomoże
6 sty 18:05
Grześ: 4) Albo twierdzenie Hosptiala, albo rozszerzasz o sprzężenie z licznikiem, czyli rozszerzasz o
(√x+h+√x)
6 sty 18:05
Grześ: 5) Tutaj korzystasz jak wolisz, albo de'Hospital lub korzystasz ze wzoru:
a2−b2=(a−b)(a+b)
6 sty 18:06
Grześ: 6) analogiczne do 3) czyli albo Hospitall albo próbujesz rozpisywać cos(x+h)
6 sty 18:07
Grześ: 7) albo Hospitall albo korzystasz ze wzoru:
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
Dałem Ci zupełną dowolnośc. Masz wskazówki co należy zrobić. Musisz sam spróbować te granice.
Albo uczysz się obliczania pochodnych i korzystasz z Hospitala, albo robisz alternatywną drogą
jaka próbowałem wskazać.
Tak więc good luck
6 sty 18:08
Godzio:
3. Zaproponuję tak:
| | 2x + h | | h | |
sin(x + h) − sinx = 2cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2x+h | |
cos |
| przy h → 0 = cosx |
| | 2 | |
czyli całość dąży do cosx
6 sty 18:16
Grześ: Właśnie Godzio nie byłem pewien. Bo są właśnie jeszcze te wzory na różnicę sinusów, a nie
mogłem sobie ich przypomnieć

6 sty 18:17
Godzio: podobnie można w 6.
| | α+β | | α−β | |
potrzebny wzór: cosα − cosβ = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 18:17
Grześ: tych dwóch wzorów właśnie tu na forum nie ma. Nie widziałęm je.
Spisać sobie musze, bo się przydawają
6 sty 18:19
Godzio:
wpisz w googlach: różnica sinusów, na pierwszej stronie zdaje się są wszystkie i cos i tg i ctg
6 sty 18:21
granica: wielkie dzięki, a szczególnie Tobie Grześ;
podpowiedzi mam to teraz do roboty
6 sty 20:26