Oblicz granice:
Ola: zad. Oblicz granice:
a) lim (x/2+x)3x2
x→0
b) lim sin3xcosx/6x
x→0
4 sty 21:23
leshek: a) 1
b) 1/2
powinno się zgadzać
4 sty 22:36
Ola: a możesz podać pełne obliczenia? byłabym wdzięczna...
5 sty 16:34
maturzysta: dzielisz przez mianownik najwyzszy
5 sty 16:35
Basia:
do
maturzysty
ad.a
i co to daje przy x→0 ?
f(x) = (
xx+2)
3x2
| | lnxx+2 | |
ln[f(x)] = 3x2*lnxx+2 = 3 |
| |
| | | |
licznik → −
∞ mianownik →+
∞
na mocy reguły de l'Hospitala
licznik →0 i mianownik →0
na mocy reguły de l'Hospitala
| | 3x2 | | 3*0 | |
ln[f(x) → 3 |
| → 3 |
| =0 |
| | 2x+2 | | 0+2 | |
stąd
f(x) → 1
5 sty 17:49