Mermos: Logika:
Musze zrozumieć takie zagadnienia jak Rachunek zbiorów iloczyn kartezjański i
kwantyfikatory
Analiza:
Pochodne funkcji, asymptoty i granice.
Poniżej wypisze kilka zadań prosiłbym o rozwiązanie ich z komentarzem jak i dlaczego
właśnie tak, wiem że to troszkę uciążliwe ale same rozwiązania nic mi nie pomogą w
jutrzejszych egzaminach.
1.Granice właściwe funkcji:
a)lim x→1 x3-x2+x-1/x3+x2-x-1
b)lim x→0 sin4x/sin5x
c)lim x→0 sin23x/x2
2.Granice jednostronne:
a)lim x→0 sinx/|x|
3.Asymptoty:
Wyznaczyć asymptoty poziome i pionowe:
a)y+3x-1/x+1
4.Asymptoty:
a)lim x→∞ (x+2/x+3)3x
5.Pochodne funkcji:
Te podstawowe opanowałem ale jest jeszcze kilka przykładów do wyjaśnienia:
a) f(x)=√x+√x3+p[x}4+√x5
b) g(x)=√(x3+2x+1)
Logika:
1.udowodnij że dla dowolnych zbiorów A B C zachodzi równość
a) Au(B~uC)=(AuB)~u(AuC) ~u- u do góry nogami
b)A~(BuC)=(A~uB)u(A~uC)
2.Wyznaczyć sumę,iloczyn,obie różnice i dopełnienie AuB,A~uB,A\B,B\A,A',B' dla zbiorów
A=<1,7)
b=(-2,3>
3Iloczyn kartezjański:
Dane są zbiory A B C Wyznaczyć
Ax(BuC)
(BxC)\(AxC)
(AxB)u(AxC)
(AuC)x(B\{4})
A={a,b}
B={4,5,6}
C={α,β}
23 sty 21:12
Mermos: Ktokolwiek ?
23 sty 23:05
Basia:
Chyba wczoraj wszyscy wcześnie poszli spać.
Napiszę Ci na razie wskazówki do pierwszego. Srróbuj na ich podstawie sam sobie poradzić.
lim x→1 (x3-x2+x-1)/(x3+x2-x-1)
L(x)=x3 - x2 + x - 1 = x(x2 + 1) - (x2+1) = (x2+1)(x-1)
M(x)=x3 + x2 - x -1 = x2(x+1) -(x+1) = (x+1)(x2 -1) = (x+1)(x+1)(x-1)
lim L(x)/M(x) = lim [ (x2+1) / (x+1)2 ] = (1+1) / (1+1)2 = 2/4 = 1/2
x→1 x→1
b)lim x→0 sin4x/sin5x
licznik i mianownik dążą do 0 czyli można zastosować tw. de l'Hospitala
(sin4x)' = 4cos4x
(sin5x)' = 5cos5x
lim L(x)/M(x) = lim (4cos4x) / (5cos5x) = 4cos0 / 5cos0 = 4*1/5*1 = 4/5
x→0 x→0
c)lim x→0 sin23x/x2
sin23x / x2 = (sin3x /x)*(sin3x /x) = (3sin3x / 3x)*(3sin3x / 3x)
lim (sin3x)/3x = 1
x→0
czyli Twoja granica = 3*1 * 3*1 = 9
24 sty 12:52
Basia:
2.Granice jednostronne:
a)lim x→0 sinx/|x|
korzystasz z definicji wartości bezwzględnej
x dla x≥0
|x| =
-x dla x<0
x→0- to x<0 to |x| =-x czyli Twoja granica = lim (-sinx/x) = - lim (sinx/x) = -1
x→0-
x→0-
x→0+ to x>0 to |x|=x czyli Twoja granica = lim (sinx/x) = 1
x→0+
24 sty 12:57
Basia:
3.Asymptoty:
Wyznaczyć asymptoty poziome i pionowe: y= 3x-1/x+1
x+1≠0 ⇔ x≠-1
czyli dla x=-1 funkcja nie jest określona i prosta x=-1 będzie jej asymptotą pionową
możemy zobaczyć jak funkcja będzie się zachowywać przy x→ -1- i przy x→ -1+
lim (3x-1) / (x+1) = lim(3x-1) * lim(1/x+1)
lim(3x-1) = 3(-1) - 1 = -3 -1 = -4
x→ -1
x→ -1- to x< -1 to x+1<0 to 1/(x+1) → -∞ czyli lim (3x+1)/(x+1) = -4*(-∞) = +∞
x→ -1-
x→ -1+ to x>-1 to x+1>0 to 1/(x+1) → +∞ czyli lim (3x+1)/(x+1) = (-4)*(+∞) = -∞
x→ -1+
asymptoty poziome instnieją jeżeli lim funkcji przy x→ +∞ (-∞) istnieje i jest skończona
lim (3x+1)/(x+1) = lim (3 + 1/x) / (1 + 1/x) = (3+0)/(1+0) =3
x→+∞ x→+∞
x→ -∞ x→ -∞
czyli funkcja ma asymptotę poziomą y =3
24 sty 13:37
Basia: W (4) nie wiem dokładnie jak ten wzór ma wygladać
5.
f(x)=√x+√x3+√x4+√x5
f(x) = x1/2 + x3/2 + x2 + x5/2
i stosujemy do każdego ze składników wzór (xn)' = n*(xn-1)
f'(x) = (1/2)*x-1/2 + (3/2)*x1/2 + 2x + (5/2)*x3/2 =
5√x3 3√x 1
---------- + 2x + ---------- + --------------
2 2 2√x
24 sty 14:09
Basia:
g(x)=√(x3+2x+1)
1 3x2 +2
g'(x) = ----------------------- * (x3+2x+1)' = -------------------
2√x3+2x+1 2√x3+2x+1
24 sty 14:12
btar: x;x2−10x=25=0
19 wrz 20:13