katy w wieloscianach
kulka: w graniastoslupie prawidlowym szesciokatnym dluzsza przekatna ma dlugosc p i jest nachylona do
podstawy pod katem 60 stopni. jaka dlugosc ma krotsza przekatna graniastoslupa
4 sty 21:10
kulka: pomoze mi ktos?
musze to na jutro zrobic:(
4 sty 21:16
kulka: plisss
4 sty 21:18
Godzio:
d
1 = 2a, d
2 = a
√3
| | d1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos60o = |
| ⇒ d1 = |
| p ⇒ 2a = |
| p ⇒ a = |
| p |
| | p | | 2 | | 2 | | 4 | |
H
2 + d
22 = x
2
4 sty 21:22
kulka: dziekuje

a jeszcze jedno zadanie
wysokosc graniastoslupa prostego trojkatnego wynosi 1 . dwie przekatne scian bocznych
poprowadzone z tego samego wierzcholka maja dlugosc
√3 i sa do siebie prostopadle. pod
jakimi katami nachylone sa do siebie sciany boczne tego graniastoslupa
4 sty 21:29
Godzio:
Próbowałaś chociaż ? Rysunek, zaznaczyć dane ? Rozumiem że poprzednie zadanie mogło sprawić
problem ale to już nie jest trudne
4 sty 21:30
kulka: tak rysowalam
4 sty 21:35
Godzio:
I kompletnie nic nie chciało wyjść ?
4 sty 21:36
Godzio:

Czy ten rysunek coś pomoże ?
4 sty 21:41
kulka: ok teraz juz rozumiem ja narysowalam sobie rysunek z ktorego ciezko bylo mi cos odczytac
dziekuje
4 sty 21:42
Godzio:
Podstawa jest trójkątem równoramiennym, jej ramiona mają długość "a", a podstawa "b"
a
2 + 1
2 =
√32
a
2 = 2
a =
√2
Z tw. cosinusów:
√62 =
√22 +
√22 − 2 *
√2 *
√2 * cosα
6 = 2 + 2 − 4cosα
2 = −4cosα
| | 1 | | 180 − α | |
cosα = − |
| ⇒ α = 120o ⇒ β = |
| = ... |
| | 2 | | 2 | |
4 sty 21:45