zad. 1. Oblicz:
Wiola: a) ułamek w liczniku: √2 1/4 x 8 2/3
w mianowniku : 25 : (−5) + (2,5) −1 + (1/4) −2
b)ułamek licznik: √10 9/16 − (1/3) −2 : (−4,5) + 3/4
mianownik: (8−3 x 2 1/3) x (1/3)−1
c) licznik: ((2,4)2 x 2,5 − 4 1/5 : √3 1/16) 2
mianownik: ((5/2)−1 : √ 1 7/9 ) −2
d) licznik: (0,4)−2 − (0,75)−1 + (5,6)0 x 7/12
mianownik: (2/3)−3 +(−8)−1 x 7 + (0,5)2
e) licznik: √3 1/16 + (−2)3 x (1/4)2
mianownik: 1,2 − 2,4 : (−1 1/3)
4 sty 20:58
dero2005:
| √214*823 | |
| =
|
| 25−5+2,5−1+(14)−2 | |
| | √94*263 | |
= |
| =
|
| | −25+(2510)−1+(14)−2 | |
| | 32*263 | |
= |
| =
|
| | −325+1025+(41)2 | |
| | 262 | |
= |
| = 262*5(−32+2+80) =
|
| | −325+25+805 | |
=
26*52*50 =
130100 = 1,3
4 sty 21:29
dero2005:
| | | |
b) |
| = itd =
|
| | (8−3*73)*(13)−1 | |
= −
113405
4 sty 22:30
dero2005:
w b) jes pomylka (13)−2
powinno wyjść 2345
4 sty 22:34
Wiola: dziękuję

pozdrawiam
Ps. Mogę prosić o podanie już samych wyników jakby się komuś chciało to przeliczyć tak do
sprawdzenia czy mi wyszło podobnie. Dziękuję z góry
5 sty 15:42
Wiola: mi wyszło w a) 1,3 , b) 2, c) 12 24/25 d) 2, e) 5?12 ?! Czy ktoś może to przeliczyć czy dobrze
to zrobiłam? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

Pozdrawiam
6 sty 22:03
Wiola: mógłby mi ktoś sprawdzić te wyniki powyżej czy się zgadzają?
7 sty 07:58
ania: (−1,2)7:(0,4)7*(27)
4 paź 18:10
Ania: oblicz. (1 1/3)3*(−3 3/4)2 /3−(1/3)2
9 wrz 20:00
lolo: (3 1/3−5/6)* 4/15
11 wrz 21:04
janek191:
| | 10 | | 5 | | 4 | | 20 | | 5 | | 4 | |
= ( |
| − |
| )* |
| = ( |
| − |
| )* |
| = |
| | 3 | | 6 | | 15 | | 6 | | 6 | | 15 | |
| | 15 | | 4 | | 4 | | 2 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 15 | | 6 | | 3 | |
12 wrz 17:14