POMOCY;(
Hania: NAJMNIEJSZA WARTOSC FUNKCJI KWADRATOWEJ F(X) = −2X2+8X+2, GDY X NALEZY <−1,4> JEST ROWNA ...?
4 sty 20:45
Święty: Nie krzycz.
Funkcja osiąga najmniejszą wartość w wierzchołku.
yw=10
4 sty 21:06
Hania: A JAK OBLICZYC WIERZECHOLEK
4 sty 21:07
Bogdan:
W funkcji f(x) = −2x2 + 8x + 2 nie można określić najmniejszej wartości
4 sty 21:11
Święty: Ojjjjjj, faktycznie. Fatalny błąd. Oczywiście Bogdan ma rację.
4 sty 21:18
Bogdan:
Teraz zauważyłem, że podany jest przedział x∊<−1, 4>, w tej sytuacji obliczamy
f(−1) oraz f(4), do odpowiedzi bierzemy mniejsza z tych liczb
4 sty 21:19
Hania: czyli zawsze jak mamy podany przedzial to podstawiamy i podajemy mniejszy wynik
4 sty 21:26
sssss: podstawiamy krance przedzialow, oraz sprawdzamy wartosc w wierzcholku jesli lezy w tym
przedziale.
4 sty 21:27
Hania: czyli f(−1) to odpowiedz
4 sty 21:28
Bogdan:
Jeśli we wzorze funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx + c współczynnik a < 0, to oznacza,
że funkcja posiada maksimum, przy wyznaczaniu najmniejszej wartości tej funkcji
w podanym przedziale x ∊ <x1, x2> nie ma potrzeby sprawdzania, czy xw (odcięta
wierzchołka) należy do podanego przedziału.
Obliczamy f(x1) oraz f(x2) i do odpowiedzi bierzemy mniejszą z tych liczb.
W tym zadaniu: f(−1) = −2 − 8 + 2 = −8, f(4) = −32 + 32 + 2 = 2
Odp.: ymin = −8
4 sty 21:35