pomocy
samanta: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, wiedząc ze jej wykresem jest parabola o
wierzchołku W(1,2) oraz:
a) jednym z miejsc zerowych jest x=0
b) do paraboli należy punkt A (3,4)
4 sty 20:42
samanta: p=1
q=2
4 sty 20:43
samanta: x=0
4 sty 20:44
samanta: y=a(x−1)+2
jak obliczyć a?
4 sty 20:45
Eta:
z postaci kanonicznej:
a/ y= a( x−1)2 +2 i x=0 −−− jest miejscem zerowym, czyli punkt (0,0) należy do
wykresu
to; 0= a( 0−1)2 +2 => a= −2
y= 2(x−1)2+2= 2x2−4x
b) podobnie.........
4 sty 20:49
Eta:
Poprawiam chochlika

y=
−2( x−1)
2+2= −2x
2+4x
4 sty 20:51