ciągi
olka: Wiedząc, że dla każdej liczby Naturalnej dodatniej prawdziwy jest wzór 1+3+5+...+(2n−1)=n
2
obliczyć sumę 1+3+5+...+2011
jak to zrobić?
4 sty 20:39
olka: pomożecie?
4 sty 20:52
Bogdan:
Oblicz, ile jest liczb w sumie 1 + 3 + 5 + ... + 2011
4 sty 20:54
4 sty 21:07
Bogdan:
Źle Moderatorr,
ponawiam pytanie: z ilu składników składa się suma 1 + 3 + 5 + ... + 2011
4 sty 21:09
Eta:
a
n= a
1 +(n−1)*r to: a
n −a
1= nr −r
nr= a
n−a
1 +r
dla tej sumy mamy: a
1=1 a
n= 2011 r= 2
to: n= .......
lub poprostu tak: a
n= 2011 , r= 2 a
1=1 a
n= a
1+(n−1)*r
2011=1+(n−1)*2
2010 = 2n −2
n= ........
4 sty 21:58