zizou: Dla jakich wartosci parametru m rownanie xdo4+2(m-2)xkw.+mkw.-1=0 ma 2 rozne pierwiastki?
23 sty 20:14
Eta:
X4 +2(m-2)x2 +m2 -1=0 tak?
23 sty 20:15
Eta:
x2 --- piszesz tak x szift 6 puszczasz szift i 2
i masz x2
23 sty 20:16
zizou: Dla jakich wartosci parametru m rownanie x4+2(m-2)x2+m2-1=0 ma 2 rozne pierwiastki?
23 sty 20:17
zizou: Pomoze ktos?
23 sty 20:18
izou:
x4 = t2 x2 = t
t2 +2(m-2)t +m2 - 1=0
w- k Δ>0
Δ= 4(m-2)2 -4( m2-1)= -16m +20
-16m +20 >0
m<5/4
m€ ( -∞, 5/4)
23 sty 20:31
zizou: W odpowiedzi jest m€ (-1,1) i {5/4}
23 sty 20:36
zizou: dlaczego?
23 sty 20:46