4 sty 20:35
sssss: Sprowadz do wspolnego mianownika, i zastanow sie kiedy taki ulamek bedzie wynosil 0.
4 sty 20:36
djabeU: | | x+5 | |
a nie |
| = 0, potem razy x do x2 + 5x = 0, wyciagnac x przed nawias do x(x+5)=0 i potem |
| | x | |
x+5=0
x= −5?
4 sty 20:39
sssss: Nie nie nie, zle sprowadzasz do wspolnego mianownika!
4 sty 20:41
djabeU: | | x+4 | | x2+6x+8 | |
czyli najpierw niewymiernosc usunac przez |
| * x+2x+2 i potem |
| do |
| | x−2 | | 1 | |
wspolnego czy jak bo juz zglupialem
4 sty 20:44
sssss: Jaka niewymiernosc
| x+4 | | 1 | | 2(x+4)+x−2 | |
| + |
| = |
| |
| x−2 | | 2 | | 2(x−2) | |
4 sty 20:46
djabeU: rozwiazaniem bedzie 2 i −2 tak?
4 sty 20:52
sssss: Tylko −2. Jesli masz wyrazenie w postaci :
| a | |
| = 0 , przyrownujesz tylko a to zera. |
| b | |
4 sty 20:54
sssss: a do zera *
4 sty 20:54