Proszę o pomoc
Tomasz: Proszę o pomoc. Uzasadnij
Liczby a i b przy dzieleniu przez 4 dają tę samą resztę równą 1. Uzasadnij, że różnica
kwadratów liczb a i b jest podzielna przez 4.
4 sty 20:27
Tomasz: Pomoże ktoś proszę
4 sty 20:35
Tomasz:
4 sty 20:50
Bogdan:
a = 4c + 1 i b = 4d + 1, a, b, c, d ∊ C
a2 − b2 = (a − b)(a + b) = .... dokończ
4 sty 20:53
Agnieszka: (4c+1)2−(4d+1)2 = (4c+1−4d+1)(4c+1+4d+1) ?
4 sty 21:01
Agnieszka: tak to będzie szło Bogdanie?
4 sty 21:05
Bogdan:
radzę sprawdzić znaki
4 sty 21:05
Agnieszka: no tak ale to rozpisałam do wzoru który podałeś
4 sty 21:06
Bogdan:
Nie rozpisałaś dokładnie wg podanej przeze mnie zależności, sprawdź swoje znaki.
4 sty 21:13
Agnieszka: kurde!
4 sty 21:19
Godzio:
Dam podpowiedź, mam nadziejże że Bogdan nie masz nic przeciwko
(4c + 1 − (4d + 1))(4c + 1 + 4d + 1)
4 sty 21:23
Bogdan:
Nie mam nic przeciwko
Godzio
4 sty 21:25
Agnieszka: aaa no to teraz rozumiem !
4 sty 21:25
ff: 52
10 gru 20:01
5-latek: wpisz do wolframa i za sekundę masz odpowiedz
10 gru 20:04