wielomiany
maniek: X
4+X
3+27X+27 Rozłóż na czynniki .Proszę o napisanie całego rozłożenia na czynniki. Uczę się i
nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem. Help

!
4 sty 20:18
sssss: Pokaz jak to Ty zrobiles, a sprawdzimy bledy
4 sty 20:19
maniek:
X
4+X
3+27X+27=x
3(x+1)+27(x+1)=(x+1)(x+1)(x
3+27) <−−−− czy to musze dalej rozkładac

x=−1
4 sty 20:22
sssss: Jesli masz taka postac x
3(x+1)+27(x+1) to nastepna bedzie (x+1)(x
3 +27), wyciagasz przed
nawias te (x+1) i zostaje tylko jedno. Oczywiscie, tam jest wzor skroconego mnozenia stopnia
trzeciego
4 sty 20:23
maniek: czyli (x+1)(x2−3x−9) teraz delte ?
4 sty 20:27
sssss: zgubiles cos rozpisujac (x3+27)
(x3+27)=(x+3) (x2−3 x+9)
Delta z drugiego nawiasu wychodzi ujemna, wiec zostaiwasz tak jak jest.
4 sty 20:29
maniek: czyli (x+1)(x+3)(x
2−3x+9) czy tego (x+1) juz nie piszemy

?
4 sty 20:34
sssss: Piszemy piszemy, dobrze jest tak jak teraz zapisales
4 sty 20:35
maniek: ok dziękuje
4 sty 20:36
maniek: x4−x3−8x+8=x3(x−1)−8(x+1)=(x−1)(x3−8)=(x−1)(x−2)(x2+2x+4) czy to jest dobrze bo nie jestem
pewien tego (x−1)na początku
4 sty 20:45
sssss: −8x+8 = −8(x−1)
4 sty 20:47
maniek: fakt zmiana znaków
4 sty 20:57