Potrzebuje pomocy !
Wiola: Witam! Potrzebuje pomocy, może ktoś jest chętny mi pomóc? Z góry dziękuję

Oblicz :
y/x ; x/y (usuń niewymierność, jeśli trzeba) oraz x
2, y
2:
a) x = 7
√6 − 4 ; y= 5+2
√6
b) x= 12 − 3
√3 ; y= 4
√3 − 7
c) x= 2+ 3
√5 ; y= 3−2
√5
d) x=
√2 − 12 ; y= 4−3
√2
e) x= 2
√3 − 8
√5 ; y= 4
√3 + 3
√5
4 sty 20:17
dero2005:
| 7√6−4 | | (7√6−4) | | (5−2√6) | |
| = |
| * |
| =
|
| 5+2√6 | | (5+2√6) | | (5−2√6) | |
| | 35√6−20−84+8√6 | | 43√6−104 | |
= |
| = |
| = 43√6−104 |
| | 52−(2√6)2 | | 25−24 | |
5 sty 08:08
Wiola: dziękuję

pozdrawiam
5 sty 15:39
Wiola: ktoś mi może sprawdzić w przykładzie a) x/y to jest wynik powyżej, ale
y/x mi wyszło= 43 √6 +104 \ 68 (68 w mianowniku oczywiście tylko nie umiem zapisywać
tutaj ułamków niestety za co przepraszam, bo może wygląda to nieczytelnie);
x2 = 310 + 56√6 ; y2 = 49+20√6
7 sty 08:35
Wiola: przykład b)y/x = 27 √3 − 48 / 117, x/y = −27 √3 − 48, x2= 171 − 72 √3 , y2 =
97−56√3
7 sty 09:17
dero2005:
| | 5+2√6 | | 5+2√6 | | (7√6+4) | |
a) yx = |
| = |
| * |
| =
|
| | 7√6−4 | | 7√6−4 | | (7√6+4) | |
| | 35√6+20+14*6+8√6 | | 43√6+104 | |
= |
| = |
|
|
| | 49*6−16 | | 278 | |
x
2 = (a−b)
2 = a
2−2ab+b
2
x
2 = (7
√6−4)(7
√6−4} = 49*6−28
√6−28
√6+16 = 294−56
√6+16 = 310−56
√6
y
2 = (a+b)
2 = a
2+2ab+b
2
y
2 = (5+2
√6)
2 = 25+2*5*2*
√6 +4*6 = 20
√6+49
b)
| | 12−3√3 | | 12−3√3 | | 4√3+7 | |
xy = |
| = |
| * |
| =
|
| | 4√3−7 | | 4√3−7 | | 4√3+7 | |
| | 48√3+7*12−12*3−21√3 | |
= |
| = −27√3−48 |
| | 16*3−49 | |
7 sty 19:11
justyna: Proszę o pomoc w zadaniu.
ZADANIE: korzystając z interpretacji geometrycznej wartośći bezwzględnej zaznacz na osi.
a (x)=1 b(x+4)≥3 c(x−2)<1
7 sty 22:33