jaki jest wynik?
konrad321: Rozwiąż nierówność 9|x|3−|x|≥0
4 sty 20:16
konrad321: 9|x|3−|x|≥0
4 sty 20:18
konrad123: a myślałem, że wy tu pomagacie :<
4 sty 20:37
olka: zrób dwa przypadki: x≥0 a drugi: x<0
x≥0
9x
3−x≥0
x<0
9*(−x)
3+x≥0
chyba tak
4 sty 20:47
konrad123: łatwiej byłoby podłożyć za |x| t, ale nie wiem co wychodzi na końcu, bo jak już mam 9|x|3−|x|≥0
|x|=t
9t3−t≥0
t(9t2−1≥0
t1=−1/3 v t2=1/3
t(t−1/3)(t+1/3)
i teraz trochę klapa, bo mam wyznaczyć zakres, gdzie ta nierówność jest większa lub równa zeru
i nie wiem jak to zrobić
4 sty 21:04