matematykaszkolna.pl
kwiatuszek: na płaszczyźnie z wprowadzonym prostokątnym układem współrzędnych zaznacz zbiór (A i B) gdy: A={(x,y); xeR yeR 3*|x|+|y|≤1} B={(x,y): xeR yeR x2+(y-1)2≤1 oblicz pole figury A iloczyn B
23 sty 20:00
drzewko: P= (7/18)*π czy taką masz odp?
23 sty 20:58
Bogdan: Odnośnie A. Trzeba rozpatrzyć 4 przypadki: 1. x ≥ 0 i y ≥ 0 i y ≤ -3x + 1, 2. x < 0 i y ≥ 0 i y ≤ 3x + 1, 3. x < 0 i y < 0 i y ≥ -3x - 1, 4. x ≥ 0 i y < 0 i y ≥ 3x - 1, Dla każdego przypadku zaznaczyć na układzie współrzędnych zbiór punktów będących rozwiązaniem podanych 4 nierówności, otrzymamy figurę A, będzie to romb. Odnośnie B. Figura B jest kołem o środku S = (0, 1) i promieniu R = 1 W wyniku nałożenia się rombu i koła otrzymamy wycinek koła, pole tego wycinka jest rozwiązaniem zadania.
23 sty 22:03
Eta: Bogdan! Nasz okrag jest styczny w (0,0) do osi oY i r=1 wydaje mi się ,że można rozważyć tylko dwa przypadki w z. A y≤ -3 +1 dla x ≥0 i y≥ 3 -1 dla x≥0 bo wycinek będzie dla tej części rombu po prawej stronie dla x≥0 kąt ostry rombu ma miarę 60o środek wycinka to punkt Sw( 3/3,0) , bo to miejsce zerowe kazdej z tych dwu prostych( które rozważamy dla x≥0 promienie wycinka to IASwI = BSwI gdzie A, B -- to punkty wspólne danego okręgu z tymi prostymi Rozwiąż "kwiatuszu" układrównań okręgu z jedną z tych prostych otrzymasz A i z drugą otrzymasz B ( choć drugi punkt czyli B-- jest symetrycznie położony do punktu A wzgledem osi OX ( zauważysz już współrzędne majac współrzedne p-tu A policzysz odległość Sw od A czyli r -- wycinka Pw= 600/ 3600 (* π rw2) czyli Pw=( 1/6 )*π rw2 Chyba tak!... Bogdan ?
23 sty 22:27
Bogdan: Tak Eto, wystarczy rozpatrzyć dwa warunki, ale rozwiązujący zadanie powinien jednak zobaczyć całą figurę A (polecenie w zadaniu brzmi: zaznacz zbiór A i B) i dlatego zaproponowałem zbadanie 4 przypadków. Twoja odpowiedź oczywiście jest prawidłowa.
23 sty 22:44
Eta: Ok! emotikonka Dziękuję!
23 sty 22:49
kwiatuszek: dziękować za pomocemotikonka
23 sty 23:48