kwiatuszek: na płaszczyźnie z wprowadzonym prostokątnym układem współrzędnych zaznacz zbiór (A i B)
gdy: A={(x,y); xeR yeR √3*|x|+|y|≤1}
B={(x,y): xeR yeR x2+(y-1)2≤1
oblicz pole figury A iloczyn B
23 sty 20:00
drzewko:
P= (7/18)*π czy taką masz odp?
23 sty 20:58
Bogdan:
Odnośnie A.
Trzeba rozpatrzyć 4 przypadki:
1. x ≥ 0 i y ≥ 0 i y ≤ -√3x + 1,
2. x < 0 i y ≥ 0 i y ≤ √3x + 1,
3. x < 0 i y < 0 i y ≥ -√3x - 1,
4. x ≥ 0 i y < 0 i y ≥ √3x - 1,
Dla każdego przypadku zaznaczyć na układzie współrzędnych zbiór punktów będących
rozwiązaniem podanych 4 nierówności, otrzymamy figurę A, będzie to romb.
Odnośnie B.
Figura B jest kołem o środku S = (0, 1) i promieniu R = 1
W wyniku nałożenia się rombu i koła otrzymamy wycinek koła, pole tego wycinka
jest rozwiązaniem zadania.
23 sty 22:03
Eta:
Bogdan!
Nasz okrag jest styczny w (0,0) do osi oY i r=1
wydaje mi się ,że można rozważyć tylko dwa przypadki w z. A
y≤ -√3 +1 dla x ≥0
i y≥ √3 -1 dla x≥0
bo wycinek będzie dla tej części rombu po prawej stronie dla x≥0
kąt ostry rombu ma miarę 60o
środek wycinka to punkt Sw( √3/3,0) , bo to miejsce zerowe
kazdej z tych dwu prostych( które rozważamy dla x≥0
promienie wycinka to IASwI = BSwI
gdzie A, B -- to punkty wspólne danego okręgu z tymi prostymi
Rozwiąż "kwiatuszu" układrównań okręgu z jedną z tych prostych
otrzymasz A i z drugą otrzymasz B
( choć drugi punkt czyli B-- jest symetrycznie położony
do punktu A wzgledem osi OX ( zauważysz już współrzędne
majac współrzedne p-tu A
policzysz odległość Sw od A czyli r -- wycinka
Pw= 600/ 3600 (* π rw2)
czyli Pw=( 1/6 )*π rw2
Chyba tak!... Bogdan ?
23 sty 22:27
Bogdan:
Tak Eto, wystarczy rozpatrzyć dwa warunki, ale rozwiązujący zadanie powinien jednak
zobaczyć całą figurę A (polecenie w zadaniu brzmi: zaznacz zbiór A i B) i dlatego
zaproponowałem zbadanie 4 przypadków.
Twoja odpowiedź oczywiście jest prawidłowa.
23 sty 22:44
Eta: Ok!

Dziękuję!
23 sty 22:49
kwiatuszek: dziękować za pomoc
23 sty 23:48