proszę o sprawdzenie kilku zadań
fiolek: 1. Oblicz granicę ciągów
a
n=
n√2n+4n+6n
6
n≤ 2
n+4
n+6
n≤6
n + 6
n + 6
n /
n√
n√6n ≤
n√2n+4n+6n ≤
n√3x6n
n√6n ≤
n√2n+4n+6n ≤ 6
n√3
↓ ↓ ↓
6 6 6
n√a=1
a
n=
n√3n+ 2n
n√3n ≤
n√3n+2n ≤3
n√2
↓ ↓ ↓
3 3 3
2.Wyznacz granicę ciągów
| | x3−x2−2x | | 0 | |
lim |
| = [ |
| ] |
| | x2−x−6 | | 0 | |
x→2
| | x(x−1)(x+2) | |
lim |
| =−2 |
| | (x−3)(x+2) | |
x→2
to jest dla mnie czarną magią i proszę o pomoc
| | sin3x | | sin4x | |
lim |
| − wiem ze tg 4x mogę rozłożyć na |
| |
| | tg4x | | cos4x | |
x→0
x→5
4 sty 20:11
fiolek: PRoszę tylko o sprawdzenie zadań!
4 sty 20:29
fiolek: Prosze o pomoc
4 sty 20:46
Godzio: 1. ok
2.
x3 − x2 − 2x = x(x2 − x − 2) = x(x − 2)(x + 1) (chyba że coś źle przepisane)
4 sty 20:51
Godzio:
Znasz reguła de l'hospitala ?
4 sty 20:53
Godzio:
| | x(x − 2)(x + 1) | | 2(2 − 2)(2 + 1) | |
lim |
| → |
| = 0 |
| | (x − 3)(x + 2) | | (2 − 3)(2 + 2) | |
x → 2
4 sty 20:59
Godzio:
| √x − 1 − 2 | | x − 1 − 4 | | x − 5 | |
| = |
| = |
| = |
| x − 5 | | (x − 5)(√x − 1 + 2) | | (x − 5)√x − 1 + 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| → |
| = |
| |
| | √x − 1 + 2 | | √5 − 1 + 2 | | 4 | |
x → 5
4 sty 21:04
fiolek: już widze ten błąd. a co z zadaniem z sinusami?
4 sty 21:08
Godzio:
Ja to bym zrobił z hospitala, innej metody nie widzę
(sin(3x))' = 3cos(3x)
| | 3cos(3x) * cos2(4x) | | 3cos(0) * cos2(0) | | 3 * 1 * 12 | | 3 | |
lim |
| → |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
x→0
4 sty 21:11
fiolek: ?dlaczego w tym zadaniu pomnnożyłes razy √x−1−2, to jest ta reguła de l'hospitala
4 sty 21:13
fiolek: dziekuje, jestes wspaniały

teraz posiedzę nas tym i spróbuje rozkminić
4 sty 21:14
Godzio:
| | sin3x | |
nie, tamto to jest zwykłe przekształcenie, regułę użyłem przy |
| |
| | tg4x | |
4 sty 21:14
fiolek: | | a2 −b2 | |
użyłes wzoru a−b= |
| |
| | a+b | |
4 sty 21:19