prosze o pomoc, próbuje rozkminić ale nic z tego ;/
adam: x3 + 3x2 + 3x + 1
4 sty 20:08
sssss: wskazowka:
W(−1) = 0
4 sty 20:10
adam: co

4 sty 20:13
adam: mam rozłożyć wileomian na czynniki
4 sty 20:15
sssss: Skorzystaj z Twierdzenia Bezout
4 sty 20:17
sssss: uzywajac mojej wskazowki
4 sty 20:17
adam: czemu z twierdzenia Bezouta skoro matme mam na poziomie podstawowym
czy może ktoś to rozwiążać
4 sty 20:24
adam: może ktoś to rozwiązać pls?
4 sty 20:29
sssss: Nie znajac twierdzenia Bezout nie da sie tego rozpisac. Przynajmniej ja tu nie widze takiej
mozliwosci
4 sty 20:31
Bogdan:
x3 + 3x2 + 3x + 1 = (x3 + 1) + (3x2 + 3x) = (x + 1)(x2 − x + 1) + 3x(x + 1) =
= (x + 1)(x2 − x + 1 + 3x) = .... dokończ
4 sty 20:33
sssss: a jednak
4 sty 20:33
adam: x3 + 3x2 +3x + 1 =
4 sty 20:34
Eta:
a
3 +3a
2b+3ab
2+b
3= (a+b)
3
a= x b= 1
x
3+3x
2+3x+1= ( x+1)
3
4 sty 20:36