Wzory skróconego mnożenia
Maik: POMOŻCIE PROSZE !
Nie moge tego zrozumieć jak to rozwiązać podam pare przykładów a może mi ktoś to wytłumaczy.:
Zad. Stosując wzory skróconego mnożenia, rozłóż na czynniki wyrażenie:
x2 − 6x + 9=
25x2 − 40x + 16=
4x2 − 52x + 169=
25x2 − 20√2x + 8 =
3x2 − 2√15x + 5=
7−6√7x + 9x2=
Za diabła nie mogę pojąć jak to rozwiązać przejrzałem juz kilkanaście stron i dalej nie wiem.
Niech ktoś wyjaśni... Jak ktoś to zrobi z rozwinięciem to może zrozumiem. Nie było mnie na
tych lekcjach dlatego nie wiem a jutro jest kartkówka. Proszę o rozwiązanie. Wiem że tutaj
trzeba stosować wzory skróconego mnożenia ale nie wiem jeszcze jak je stosować do końca.
4 sty 20:03
sssss: naucz sie na pamiec wzorow skroconego mnozenia.
1) x2 − 6x + 9 = (x−3)2
2)52x2 − 2*5*4 + 42 = (5x−4)2
3)22x2−2*2*13 + 132 = (2x−13)2
Reszte zrob sam
4 sty 20:07