:)
POMOCY!!: Pomóżcie .....
Wyrażenia Wymierne
Hej! Mam problem z zadaniem takim ;
Wiedząc ze x + 1/x= − 4 , oblicz :
a) x2+ 1/x2 ;
b) x3 + 1/x3
c) x4 + 1/x4
d) x6 + 1/x6
wydaje mi się, że jest jakaś zasada i trzeba mocno kombinować ale ja aż taka dobra nie jestem
... Pomóżcie proszę ....
4 sty 20:00
grzess: (x + 1/x)2 − (2 * x * 1/x)=(x2 +2 * x * 1/x +1/x2) − 2 * x * 1/x= x2 +1/x2
czyli aby otrzymać x2 +1/x2 trzeba podnieść do kwadratu x + 1/x i odjąć od tego 2 * x * 1/x
czyli 2
wyjdzie wtedy (−4)2 − 2= 14
5 sty 15:03