Mickej: Pisałem wczoraj sprawdzian z matematyki i nie jestem przekonany co do rozwiązania:(
może ktoś mi napisać jak poprawnie to wykazać


Wykaż że jeżeli a+b=1 to a
4+b
4≥1/8 a i b należy do liczb rzeczywistych
23 sty 19:52
Mickej: a+b=1 \()
2
a
2+2ab+b
=1 \()
2
a
4+2(ab)
2+b
4=1-4ab+4(ab)
2
a
4+b
4=2(ab)
2-4ab+1
no i teraz sobie zrobiłem taki cmyk
f(ab)=ab
f(b)=-b
2+b
zrobiłem gitesowsko


?
23 sty 20:38
Bogdan:
Przypominam wzór skróconego mnożenia:
(a + b+ c) = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
23 sty 20:47
Mickej: nie trzeba

przeniosłem 2ab na druga strone
23 sty 21:02
Jakub: (a2+2ab+b2)2 = a4 + 4a2b2 + b4 + 4a3b + 2a2b2 + 4ab3
Co przeniosłeś na drugą stronę?
23 sty 21:54
Eta:
Witam Jakubie!
Też tak uważam ! nie wiem co Mickej przenosił na te druga stronę?
Pozdrawiam! Dzięki ,że już strona "chodzi" !
23 sty 23:28
Mickej: a
2+b
2=1-2ab widać

?
24 sty 11:53
Jakub: Napisałem ci ile wynosi (a2+2ab+b2)2. Gdzie w twoim rozwiązaniu są wyrażenia z a3 czy
b3?
24 sty 13:07
Mickej: spoko równie dobrze można było z newtona rozpisać to (a+b)4 jeśli sie wie jak
ale widze ze wy dalej mnie nie rozumiecie
(a2+b2)2=(1-2ab)2 widzisz już co zrobiłem czy nie no bo chyba tak można
24 sty 14:20
Basia:
tak można; co dalej ?
24 sty 14:25
Mickej: jak sie podniesie do kwadratu to wychodzi to
a
4+2(ab)
2+b
4=1-4ab+4(ab)
2
tak

24 sty 14:30
Basia:
tak
24 sty 14:30
Mickej: i nie ma żadnego a3
24 sty 14:31
Basia:
nie ma ale co dalej ? dotąd to ja Cię rozumiem od poczatku
24 sty 14:32
Mickej: teraz muszę wiedzieć kiedy ab jest >0 wiec zrobiłem sobie z tego funkcje
24 sty 14:44
Basia:
jakie funkcje, tego już nie rozumiem, to co tam na górze napisałeś zupełnie do mnie nie
przemawia
napisz moze jeszcze raz
24 sty 14:47
Basia:
ale poza wszystkim Ty masz to udowodnić dla dowolnych a,b
a dla dowolnych a*b na pewno nie musi być >0
24 sty 14:49
Mickej: ale to jest głupi pomysł lepsze jest chyba rozpisanie
(a+b)4 i odjąć to co wyjdzie za dużo i ta nierówność rozwiazać
24 sty 14:49
Mickej: wiem bo ja to robiłem do tej nierówności ale na takie coś wpadłem potem i myślałem ze to
coś da

ale i tak nie wiem co to za cuda bo to zadanie to jest jakieś głupie.......
24 sty 14:51
Basia:
sądzę, że Jakubowi i Ecie właśnie o to od początku chodziło
mnie też się tak wydaje; spróbuj właśnie tą metodą
24 sty 14:51