Please
!!!!!: Dane są wieloniany:
P(x)=(2x+1)3
Q(x)=8x+a
R(x)=4x2−1
S(x)=8x3+bx
Dla jakich wartości a i b wielomian P(x)+Q(x)−3R(x) jest równy wielomianowi S(x)?
Proszę o pomoc w dokończeniu... te pierwsze działanie [P(x)+Q(x)−3R(x)] wyszło mi 14x+12+4. Nie
wiem co dalej... podpowiem że wynik ma wyjść a=−4, b=14
4 sty 19:55
sssss: Zle masz te P(x) + Q(x) − 3R(x) .
Kiedy juz poprawisz, przyrownaj wspolczynniki wielomianu przy takiej samej potedze.
4 sty 20:08
!!!!!: dziękuję

zrobiłam
4 sty 20:20