Proszę o pomoc z całką.
Krzysiek: Witajcie. Mam pytanie co do takiego przykładu całki:
zrobiłem to tak że:
dt = 8xdx
.... I CO DALEJ?
4 sty 19:50
Krzysiek: Mógłby ktoś pomóc?
4 sty 20:06
AS:
| | √3 | | √3 | |
Podstaw za x = |
| *t , dx = |
| dt |
| | 2 | | 2 | |
icdojdziesz do całki typu arctgt
4 sty 20:41
danny: warto zapamiętać wzór
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctg |
| |
| | x2+a2 | | √a | | √a | |
dla przykładu :
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctg |
| |
| | x2+2 | | √2 | | √2 | |
spróbuj analogicznie policzyć
4 sty 22:56
danny: oczywiście musiałem się pomylić...
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctg |
| |
| | x2+a2 | | a | | a | |
teraz wzór jest dobry
4 sty 22:58