trygonometria
czekolada: czy moglby mi ktos wytlumaczyc

| | 1 | |
mam np. sin150=sin(180−30)= sin 30= |
| |
| | 2 | |
kiedy bedzie sie zmienial sinus na cosinus? i kiedy np. sinus albo cosinus bd ujemny.
tak jak np w :
| | √3 | |
sin120=sin(90+30)=cos 30= |
| |
| | 2 | |
4 sty 19:40
bart: tego po prostu trzeba sie najzwyczajniej w swiecie nauczyc

a najlepiej to na jednym wykresie sobie narysowac wykres sinusa i cosinusa, pozaznaczac dla
ktorych wartosci sin=cos i nosic to do szkoly i liczyc z tym
4 sty 19:45
czekolada: ale podobno sin zmienia sie na cos jak cos tam jest nieparzyste.. i podobno minusy mozna
rozpoznac po cwiartkach znajac stopnie, ale nie moge tego zrozumiec
4 sty 20:07