;)
Aguś: POOMOCY

W pierwszej urnie znajdują się 4 kule białe i 6 niebieskich, w drugiej− 3 białe, 5
Ŝółtych i 2
niebieskie. Rzucamy monetą: jeśli wypadnie orzeł to− losujemy kulę z pierwszej urny, jeśli
reszka− z drugiej. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli:
a) białej
b) Ŝółtej
c) niebieskiej?
Eta:
wyborór urny z prawdopodobieństwem 0,5
w U
1 −− jest razem 10 kul
prawdop. wyboru niebieskiej kuli = 0,6
" " " " białej = 0,4
w U
2 −−− jest też 10 kul
prawdop. wyboru niebieskiej = 0,2 , białej = 0,5 , żółtej = 0,2
a) 0,5*0,4 + 0,5*0,3=......
b) 0,5*0 + 0,5*0,2=......
c) 0,5*0,6 + 0,5*0,2=.......
dokończ obliczenia