Agnieszka: W równoległoboku ABCD przekątna DB ma dlugosc 7. Wiedzac ze obwod roownolegloboku wynosi
26, I<ABCI=120* oblicz dlugosci bokow rownolegloboku.
Kochani prosze o wskazowki
23 sty 19:45
Eta:
a ---- dług. boku
b ---- dług. drugiego
2a +2b= 26 to a+b = 13 to a = 13 -b b< 13 i a, b >0
ostry kat równoległoboku α=600
z trójkata ABD z tw. cosinusów
a2 +b2 - 72
cos60o= --------------------- cos600= 1/2
2*a*b
więc po przekształceniu
a2 +b2 - 49 = ab
a= 13- b
rozwiąz układ równań z a i b
mnie wyszło a= 8 b= 5 9 lub a=5 b= 8)
23 sty 20:02
Bogdan:
Witam Agnieszko.
Skorzystaj z wzoru kosinusów
23 sty 20:04
Eta:
Bogdan1 zerknij na "latajacy helikopter" u "kwiatuszka"

Wymęczyło mnie to Twoje zad. ,że myslenie spowolnione do zera
23 sty 20:14
Bogdan:
Eto, witaj. Helikopter załatwiłem
23 sty 20:43
Eta: Widziałam!
Pięknie "trafiony' i "zatopiony"

tylko obliczenia pozostały.... a to już nie problem
23 sty 21:23