Prosze o pomoc musze to zadanko miec na jutro a niewiem jak to zrobic
siwy01: Prosze o pomoc na jutro musze miec te zadanko a nie wiem jak zrobic
W okreg wpisano czworokad abcd.Jakie miary maja jego kąty jezeli wiadomo ze kat przy
wierzchołku A jest dwa razy wiekszy niz kat przy wierzchołku B i jednocześnie cztery razy
mniejszy niz kąt przy wierzcholku C?
4 sty 19:31
Eta:
|<A|= α |<B|=
α2 |<C|= 4α |<D|= β
z warunku wpisania czworokata w okrąg mamy:
|<A| + |<C|= 180
o => α+ 4α= 180
o => α= .........
i I<B|+ |<D|= 180
o =>
α2+ β= 180
o => β= ......
dokończ obliczenia i podaj miary tych kątów:
4 sty 20:04
siwy01: dzieki
4 sty 21:30