równanie
M: Dane jest równanie x
2 + bx + c = 0 z niewiadomą x. Wyznacz wartości b oraz c tak, by były one
rozwiązaniem danego równiania.
Czyli co ja mam właściwie zrobić?
4 sty 19:25
mac: Wpierw sprawdź kiedy równanie ma rozwiązanie

jaka delta powinna być?
4 sty 19:48
M: Δ≥0
4 sty 19:58
mac: gites to teraz to rozwiąż
4 sty 19:59
mac: Znaczy napisz tą Δ
4 sty 20:00
M: b2 − 4c ≥ 0 ?
4 sty 20:06
reggaeman: b
2 − 4ac powinno być
4 sty 20:12
mac: Ok, to teraz wzory viete'a.
4 sty 20:12
mac: reggaeman − nie

bo za "a" jest już 1 więc po co?
4 sty 20:14
reggaeman: tak tylko ja podałem ogólny wzór na deltę jaki jest
4 sty 20:15
mac: A no chyba, że tak.
4 sty 20:16
4 sty 20:19
M: więc x1 + x2 = −b, a x1 * x2 = c
4 sty 20:20
mac: bardziej proponowałbym skłonić się do formy: b + c = −b oraz bc = c dalej to już tylko
przerzucenie jednej strony na drugą
4 sty 20:21
mac: tak jakby rozwiązujesz układ równań
4 sty 20:22
M: nie rozumiem...
czyli b + c = x1 + x2?
4 sty 20:24
mac: w tym wypadku tak
4 sty 20:25
M: ale dlaczego?
4 sty 20:25
mac: Zobacz na Δ i powinieneś zrozumieć
4 sty 20:28
M: najwyraźnej nie jestem dość spostrzegawcza...
patrzę, pztrzę i nadal nie rozumiem
4 sty 20:36
mac: Hmm

jakby ci to wytłumaczyć na dowodzie może być?
4 sty 20:39
mac: Znaczy twierdzeniu, to chyba będzie zrozumieć najłatwiej.
4 sty 20:39
M: bardzo proszę
4 sty 20:40
mac: No to twierdzenie brzmi:
jeżeli jakieś dwie liczby np.: weźmy sobie oznaczone jako b i c które należą do zbioru liczb
rzeczywistych spełniają równości dla jakiś (a,b,c − odpowiedniki w równaniu kwadratowym)
(gdzie a ≠0 ) to te liczby wzięte przez nas b i c są pierwiastkami równania(czyli
odpowiednikami x
1 oraz x
2)
i można zapisać to w formie:
Inaczej już nie umiem tego tobie wytłumaczyć, takie twierdzenie bodajże miałem zapisane w
zeszycie od matmy w 1 klasie LO
4 sty 20:44
Bogdan:
x2 + bx + c = 0, Δ ≥ 0, x = b lub x = c
Postać iloczynowa: (x − b)(x − c) = 0 ⇒ x2 − bx − cx + bc = 0
x2 + (−b − c)x + bc = 0
bc = c ⇒ bc − c = 0 ⇒ c(b − 1) = 0 ⇒ c = 0 lub b = 1
−b − c = b ⇒ c = −2b
dla c = 0: 0 = −2b ⇒ b = 0
dla b = 1: c = −2*1 = −2
Odp.: (b = 0 i c = 0) lub (b = 1 i c = −2), stąd x2 = 0 lub x2 + x − 2 = 0
4 sty 20:47
M: od czego zależy to, czy b i c są pierwiastkami równania?
4 sty 20:48
M: ja wiem, że jestem tępa, ale nie rozumiem dlaczego x = b lub x = c
4 sty 20:59