zapisz w postaci jednej potęgi
Ola: Zapisz w postaci 1 potęgi:
a) 163:4−2
b) (35)2 * 93
c) (1/9)3* 3−5
d) 37: (34 * 32)
4 sty 19:23
dero2005:
| | 163 | | (24)3 | | 212 | |
a) |
| = |
| = |
| = 212*24 = 2(12+4) =
|
| | 4−2 | | (22)−2 | | 2−4 | |
= 2
16
4 sty 21:40
dero2005:
b) (35)2*93 = 310*(32)3 = 310*36 = 3(10+6) = 316
4 sty 21:43
dero2005:
| | 1 | |
c) (19)3*3−5 = ( |
| )3*3−5 = (3−2)3*3−5 = 3−6*3−5 =
|
| | 32 | |
= 3
−5+(−6) = 3
−11
4 sty 21:49
dero2005:
| | 37 | | 37 | |
d) |
| = |
| = 3(7−6) = 31 = 3 |
| | 34*32 | | 36 | |
4 sty 21:52