NaPaL0na:
elo

mam pewne problemy z
√ 
może mi ktos wytlumaczyc jak sie wylacza liczbe pod
znak pierwiastka itp?
23 sty 19:14
Eta: DawaJ
23 sty 19:29
Agnieszka: zadawaj pytania i podaj przykladowa liczbe
23 sty 19:55
NaPaL0na:
ok. np:
oblicz:
√12:√3
zapisz iloczyn w postaci √
√3*√2
i o co chodzi w takim zapisie: 2√2 = √8
24 sty 15:26
NaPaL0na: włącz czynnik pod znak pierwiastka:
2√3
53√3
Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka
√24
√125
24 sty 15:31
Basia:
24 = 2*2*2*3 = 22*6
√24 = √22*6 = √22*√6 = 2√6
√3*√2 = √3*2 =√6
8 = 2*2*2 = 22*2
√8 = √22*2 = √22*√2 = 2√2
no to spróbuj tak samo z √125
cały czas korzystamy tylko z tego, że √a*b = √a*√b
24 sty 15:37
xpt: To ja wytłumaczę ten zapis 2√2 = √8
2=√22 = √4
√4 * √2 = √4 * 2 = √8
Mam nadzieję, ze zapis jest zrozumiały.
24 sty 15:42